Sport
EONOS

Fascinerende documentaire vertelt hoe een topschaatser voor het familiebedrijf koos

foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Fascinerende documentaire vertelt hoe een topschaatser voor het familiebedrijf koos

In 2019 maakte de toen 28-jarige marathonschaatser Simon Schouten bekend te stoppen met de sport om in het tulpenbedrijf van zijn familie te gaan werken. De hersenbloeding die zijn moeder kreeg, had daar veel mee te maken, vertelde hij in Langs de Lijn En Omstreken: "Ze was de motor van de familie, maar ook voor het bedrijf."

Simon Schouten was te gast samen met zijn zus, Irene Schouten, die nog wel schaatst. De EO-documentaire Het leven gaat niet altijd over tulpen, die maandag 7 juni om 19.55 wordt uitgezonden op NPO 2, geeft een intiem beeld van de familie. De hersenbloeding van moeder Schouten hakte erin.

Simon en Irene Schouten in Langs de Lijn En Omstreken

"Onze moeder deed alle boekhouding", vertelt Simon. "Toen zij wegviel, moesten mijn vader en broertje meer doen. Er stond een uitbreiding van het bedrijf gepland. Alle zeilen moeten bij, alle handjes extra zijn meegenomen", motiveert hij zijn beslissing om te stoppen met schaatsen.

Irene miste haar broer wel, omdat ze vaak samen naar de training gingen. "Ineens was mijn reismaatje weg", vertelt ze. Toch had ze wel door dat hij neigde naar stoppen: "Ik merkte dat zijn grote liefde bij het bedrijf zat. Als hij klaar was met de training zat hij direct aan de telefoon over het bedrijf. Zijn gedachte zit gewoon meer bij het bedrijf dan bij de topsport."

Moeder

De moeder van Irene en Simon woont niet meer thuis na haar hersenbloeding en komt alleen in het weekend. "Het weekend kijken we erg naar uit", vertelt Simon liefdevol. "Ze bracht gezelligheid in huis. Dat mis je nu wel heel erg. Voorheen als we thuis kwamen van training, van school of van werk, dan stond er iets klaar voor je."

Irene probeert de moed erin te houden, vooral met humor. Ook haar moeder kan hard lachen om situaties. "Ze zit in een rolstoel en soms valt ze bijna om, omdat ik ergens tegenaan bots. Ik baal dan heel erg, maar zij moet er altijd heel hard om lachen", vertelt Irene lachend.

Simon leerde zijn moeder ook meer waarderen, door de hersenbloeding. "Nu merk je pas wat ze allemaal deed. Dan merk je eigenlijk dat je te weinig waardering hebt gegeven, dat je vaker ‘bedankt’ had moeten zeggen."

De documentaire wordt maandag 7 juni uitgezonden om 19.55 op NPO2. De trailer is hieronder te zien.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie