Sport
EONOS

De bittere kennismaking met gemengd shorttrack: 'Een onderdeel met veel potentie'

foto: Pro Shots / SIPA USA
  1. Nieuwschevron right
  2. De bittere kennismaking met gemengd shorttrack: 'Een onderdeel met veel potentie'

Het Nederlands shorttrackteam ging zaterdag voor een medaille op het nieuwe olympische onderdeel mixed relay, maar strandde in de halve finales. Ondanks de uitglijder van Suzanne Schulting zien de Nederlanders wel potentie in de discipline die past in de vernieuwde olympische gedachte.

Reportage mixed relay shorttrack Olympische Winterspelen 2022 - Eline de Zeeuw

Dag één van het olympische shorttracktoernooi in het Capital Indoor Stadium ging zaterdag van start met de gemengde aflossing, waarbij mannen en vrouwen de krachten bundelden voor een estafette over 2000 meter. De mixed relay is een traditioneel onderdeel van shorttrack in een nieuw jasje, aldus NOS-commentator Joris van den Berg in een reportage vanuit Peking van verslaggever Eline de Zeeuw voor Langs de Lijn En Omstreken.

"Normaal gesproken staan er vier mannen of vier vrouwen op het ijs en die rijden dan om de beurt anderhalve ronde, waarna de volgende een duw krijgt. De finish wordt bereikt door de afmaker, de sprinter", legt Van den Berg uit.

"In dit tijdsbeeld heeft de IOC iets nieuws bedacht: de gemengde aflossing. Eerst twee vrouwen, dan twee mannen. Dat spel vervolgens opnieuw en de beste van de twee mannen maakt als sprinter de boel af."


Scepsis verdwijnt

Het IOC zet steeds meer in op olympische onderdelen met mannen én vrouwen. Tijdens de Zomerspelen in Tokio van vorig jaar waren er bij het zwemmen en atletiek ook al onderdelen waarbij mannen en vrouwen samenwerkten. In Peking gebeurt dat nu ook bij curling.

De scepsis over gemengde onderdelen is al behoorlijk verdwenen, merkt Van den Berg, commentator bij onder andere shorttrackwedstrijden.

"In afgelopen jaren hadden veel atleten nog zoiets van: wat zijn we nou aan het doen? Het was nog een beetje rommelig. De vedetten zagen het meer als een verplicht nummertje. Er werd luchtig, lacherig over gedaan. Maar nu is het vooral: het gaat toch om olympisch goud en daar maak je ook geen grappen over toch?"

Op de been blijven

Voor de Nederlandse shorttrackers zat er nog geen medaille in bij de gemengde aflossing. Nadat Nederland in de kwartfinale overtuigde, ging het in de halve finale snel mis toen Schulting onderuit ging. "Ik weet niet hoe ik dit had kunnen voorkomen", zei ze na de uitschakeling. "Ik voelde me zo sterk, maar ik schiet weg met mijn linkervoet. Dat kun je daarna niet meer goed maken."

Sjinkie Knegt hoopte met het gemengde team hoge ogen te gooien in de finale. "Maar er zijn drie regels in shorttrack: geen corona krijgen, op je benen blijven staan en geen penalty krijgen. Bij de tweede ging het al mis. De mixed relay is een hartstikke mooi onderdeel. Helaas hebben we er niet tot het einde van kunnen genieten. Het is een onderdeel met veel potentie."

Daar sluit bondscoach Jeroen Otter zich ondanks de teleurstelling over de uitschakeling bij aan. "Er zit heel veel snelheid in dit onderdeel en de verschillen zijn heel klein. We worden nu afgestraft op fouten, dat hoort erbij. Deze uitschakeling doet pijn. Ook omdat wij precies konden zien hoe hard er gereden werd. Op alle onderdelen hadden we de betere rijders: we waren sneller van de lijn en de rondetijden waren goed. Maar als we niet kunnen dealen met dit soort fouten, dan hadden we een andere sport moeten kiezen", aldus Otter.

Ster advertentie
Ster advertentie