Sport

Sportforum: Ajax en PSV naar Qatar, moeten ze dat wel doen?

foto: Pro Shotsfoto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportforum: Ajax en PSV naar Qatar, moeten ze dat wel doen?

[NOS] Groningen en VVV blijven in Nederland, maar de rest van de Eredivisieclubs zoeken zonnigere oorden op. Veelal Spanje en Portugal, maar PSV en Ajax zochten het verder op. Allebei trappen ze deze week een balletje in Qatar. In het Sportforum wordt de vraag gesteld of het wel een goed idee is.

En wie aan Qatar denkt komt al snel terecht bij mensenrechten. En dat is ook precies de reden waarom er telkens weer discussies oplaaien of je nu wel of niet naar het Midden-Oosten moet gaan.

'Nee, absoluut niet.' Daniel Dwarswaard (AD) is duidelijk, Ajax en PSV hoeven daar niet heen. Er zijn genoeg alternatieven waar men geen vraagtekens bij de mensenrechten hoeft te zetten. Bij FOX Sports vertelde de algemeen directeur van Ajax, Edwin van der Sar, dat het niet aan Ajax is om daar heen te gaan. Volgens hem moet men vooral naar KLM of Shel kijken. Dwarswaard vindt dat Ajax zich niet kleiner moet laten lijken dan ze zijn. "Ajax deed er de afgelopen maanden alles aan om groter te worden. Nu doen ze net of ze heel klein zijn."

Sportmarketing-expert Marcel Beerthuizen weet precies wat de belangrijkste reden voor Ajax is. 'Ze krijgen 800.000 euro', toch is er iemand die er anders naar kijkt. Verslaggever Joep Schreuder is op dit moment in Qatar en laat weten dat het daar goed toeven is. "Qatar wordt gezien als de meest veilige plek in het Midden-Oosten." Volgens Schreuder moet je eerst de vraag stellen of het aan een voetbalclub is om een statement te maken. "We zijn veel te snel met het vingertje wijzen." Al snel wordt de vraag opgeworpen of sport en politiek wat met elkaar te maken hebben.

"Heel lang is gezegd dat sport en politiek niks met elkaar te maken hebben." Zegt Beerthuizen. "Dat is niet meer zo, je komt er niet meer onderuit. Evenementen en teams worden geboycot vanwege uitlatingen van sporters."

"Juist door het feit dat er veel aandacht wordt besteed zijn er dingen veranderd. Ik geloof wel in de aanpak om daar dingen te gaan veranderen", vertelt Schreuder. "Qatar is een jong land waar veel verbeteringen zijn doorgevoerd. Er gaat hier heel veel fout, maar er zijn ook veel dingen verbeterd."

Toch blijft Beerthuizen erbij dat Ajax zich wat groter moet houden. "De woorden van Edwin van der Sar leggen meer gewicht in de schaal dan die van een voorzitter van Shell, die misschien niemand kent. Dat zou een mooi gebaar zijn en dat is het voordeel van sport."

Luister hier de podcast van deze uitzending.

Van Barneveld had nooit afscheid moeten nemen

In het Sportforum wordt niet alleen over voetbal gesproken. Er wordt terug geblikt op het WK Darts. Dan gaat het niet alleen over verliezend finalist Michael van Gerwen, maar ook over Raymond van Barneveld die al in zijn eerste wedstrijd werd uitgeschakeld. Emotioneel stond hij de pers te woord en dat was volgens Daniel Dwarswaard allemaal een beetje overdreven. "Als je zo'n carrière hebt gehad en je hebt niet het vermogen om daarop terug te kijken, dat vind ik wel zwak."

Dartcommentator Joris van den Berg (NOS) voegt eraan toe. "Hij is eigenlijk de op twee-na-beste darter aller tijden. Eerst duldde hij altijd Phil Taylor voor zich. Die werd afgevoerd en toen kwam Michael van Gerwen die hem van het podium afspeelde. Hij vindt zichzelf zo goed als de laatste pijl. Hij had nooit afscheid moeten nemen."

Beerthuizen is lovend over de bekendste darter van Nederland. "Van Barneveld is een van de belangrijkste sporters in Nederland. Dankzij hem zijn er zoveel mensen gaan darten. Laat hem trots zijn."

Luister hier de podcast van deze uitzending.

Ster advertentie
Ster advertentie