Sport
KRO-NCRV

Ronald de Boer over nieuwe profclub voor vrouwen: 'Op dit moment nog te vroeg'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ronald de Boer over nieuwe profclub voor vrouwen: 'Op dit moment nog te vroeg'

Hera wil de eerste professionele voetbalclub worden exclusief vóór en dóór vrouwen. De club wil vanaf 2025 starten vanuit het Olympisch Stadion in Amsterdam. Voetbalanalist Ronald de Boer vindt het voor een speciale profclub 'te vroeg' en denkt dat de ontwikkelingen in het vrouwenvoetbal dit uiteindelijk overbodig zullen maken. "Heb even geduld", zegt hij in Spraakmakers.

'Populariteit met mannenvoetbal wereld van verschil'

Volgens Hera-oprichter Marieke Visser zijn voetbalclubs traditioneel gebouwd rondom mannen. Daarom wil zij een club waar vrouwen niet hoeven te vechten voor hun plek, voor goede faciliteiten en een goed salaris. De Boer: "Ik zou het wel willen roepen, maar de realiteit is dat de populariteit tussen mannen- en vrouwenvoetbal nog een wereld van verschil is."

Doordat er in het vrouwenvoetbal simpelweg veel minder geld verdiend wordt, denkt hij dat het slimmer is als de profvrouwen gebruikmaken van de kennis en faciliteiten die bij topclubs als Ajax of Twente al voorhanden zijn.

'Boost voor het hele voetbal'

Barbara Barend is één van de oprichters van Hera en heeft géén geduld meer. Er zijn al een aantal goede investeerders gevonden en alleen de KNVB moet nog groen licht geven. "Ik kan me niet voorstellen dat dit niet gaat gebeuren. Het wordt een enorme boost voor het hele voetbal", zegt Barend.

Hera wil volgens haar niet alleen een profteam op het hoogste niveau lanceren, maar ook samenwerken met andere clubs in de jeugdopleidingen. Op deze manier profiteert niet alleen Hera en de Nederlandse Eredivisie, maar ook het nationale elftal. "Zo kunnen steeds meer meiden gaan dromen van voetballen op topniveau in Nederland."

Vrouwen prioriteit

Aan het 'geduld' van Ronald de Boer heeft voetbalanalist en oud-voetballer Leonne Stentler ook geen boodschap. Dat is volgens haar in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal al te vaak opgelegd.

Met een speciale profclub zijn vrouwen volgens haar niet meer 'overgeleverd aan de grillen van de mannen' in de directiekamer. "Het systeem is altijd gebouwd om mannen heen. Het is goed om nu juist het vrouwenteam tot prioriteit te maken." Ook zij ziet de enorme stappen die het vrouwenvoetbal de afgelopen jaren gemaakt heeft, maar daar profiteren nog niet alle clubs van. "Natuurlijk gaat het goed bij Ajax, maar er zijn zoveel clubs waar speelsters nog voor een onkostenvergoeding spelen. Dit initiatief gaat er ook voor zorgen dat dat soort dingen niet meer gebeuren."

Commercieel interessant

Sportmarketeer Bob van Oosterhout is het met Ronald de Boer eens dat er in korte tijd al grote stappen zijn gemaakt. "Nu de verschillen tussen mannen en vrouwen steeds kleiner worden, kun je je afvragen of je juist nu iets moet gaan doen wat helemaal gedifferentieerd is."

Anderzijds denkt hij dat er commercieel wel genoeg ruimte is voor een vernieuwend en verruimend concept als Hera. Zijn marketingadvies: ga dan ook écht iets onderscheidends doen en je wedstrijden en product anders positioneren.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie