Sport
NOS

Directeur circuit Zandvoort: 'Evenementenbranche, we staan achter jullie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur circuit Zandvoort: 'Evenementenbranche, we staan achter jullie'

De directeur van circuit Zandvoort vindt het zelf ook krom dat festivals in Nederland niet mogen doorgaan. De Formule 1-race, gepland voor over twee weken, kreeg de afgelopen week veel kritiek van onder meer de evenementensector. "Het is emotie, frustratie. Maar het is niet tegen ons", weet Robert van Overdijk.

Een van de grote mannen achter het evenement in Zandvoort was zondagmiddag een uur lang te gast bij NOS Langs de Lijn. Van Overdijk belde met vertegenwoordigers van de evenementenbranche en had ook veel contact met de mensen achter FieldLab. "Ik sta volledig achter de conclusies van de evenementenbranche. Het is krom dat in België gebruik is gemaakt van Nederlandse resultaten van FieldLab en dat die hier niet mogen worden gebruikt."

Geen regels overtreden

Van Overdijk wil benadrukken dat er in Zandvoort geen regels worden overtreden. "Er spelen twee zaken: wat juridisch gezien mag en de publieke opinie. Wat je de afgelopen week leest, is dat de publieke opinie doorspekt wordt van frustratie en emotie. Je hebt ook nog de regels. Wat wij doen past volledig binnen het beleid." Tijdens de GP in Zandvoort mag twee derde van de tribunes gevuld worden. Er zijn alleen zitplaatsen. Maar toch is het goed mogelijk dat straks niet iedereen blijft zitten. "Mensen moeten eten, drinken, plassen, poepen. En daarvoor moet je van je stoel af."

'Nederland snakt naar een GP'

In eerste instantie riep de organisatie dat de race in Nederland niet door zou gaan, als de capaciteit minder zou zijn dan honderd procent. Nu gaat de race toch door. "Dat hebben we vanaf dag één gezegd omdat we volledig afhankelijk zijn van sponsors, partners en kaartverkoop. Een derde weghalen, betekent onder de streep wat. Maar het land snakt na 36 jaar naar een Formule 1 in Nederland." Niet alles gaat van een leien dakje tussen de organisatie en de overheid. Van Overdijk is gefrustreerd dat hij in een laat stadium heeft gehoord dat het evenement onder geen enkele garantieregeling valt.

Quote

Zandvoort leeft van toerisme en daar hebben ze het de laatste anderhalf jaar lastig gehad. De GP in september kan een extra boost geven

Robert van Overdijk, directeur circuit Zandvoort

De Dutch GP was vorig jaar gepland voor mei. Nu is de wedstrijd in september. Positief voor de regio, zegt Van Overdijk. "Het is een mooi toetje van de zomer. Zandvoort leeft van toerisme en daar hebben ze het de laatste anderhalf jaar lastig gehad. Het kan nog een extra boost geven."

Geen tweede race

Omdat de F1-race in Japan is afgelast en ook wedstrijden in Brazilië, Mexico en Turkije onder druk staan, heeft de organisatie van de Formule 1 al bij Zandvoort aangeklopt om een tweede race te houden. Toch gaat dat niet gebeuren. "Laat ik die illusie maar direct om zeep helpen", is Van Overdijk stellig. "We moeten ons houden aan het aantal dagen dat we meer geluid mogen produceren. Dat aantal is na dit weekend op." Toch zou de organisatie een tweede race financieel goed kunnen gebruiken. "Alleen als ze kort op elkaar zouden zitten, is het een optie. Maar nu is het uitgesloten." En volgend jaar? "Theoretisch zou het kunnen, maar ik verwacht niet dat alle overheden staan te springen als we nog een race zouden willen organiseren."

Quote

Ik verwacht niet dat alle overheden staan te springen als we nog een race zouden willen organiseren

Robert van Overdijk, directeur circuit Zandvoort

Met vlag en wimpel

De puntjes worden 'as we speak' op de i gezet in Zandvoort. De laatste stoeltjes worden op de tribune gemonteerd en de sponsorkleuren van de Formule 1 worden meer en meer zichtbaar op het circuit. Zaterdag is de FIA geweest voor de keuring, waar Zandvoort met vlag en wimpel doorheen kwam. "Het kan bijna niet anders dan dat het een schitterend evenement gaat worden", zegt Van Overdijk tot slot.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie