Sport
NOS

Erben Erbij: 'Goud van Kimmann was voor mij het kantelpunt op de Spelen'

foto: RadiOlympia
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: 'Goud van Kimmann was voor mij het kantelpunt op de Spelen'

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars deed voor RadiOlympia twee weken verslag van evenementen op de Olympische Spelen in Tokio waar Nederlandse olympiërs in actie kwamen. Op de laatste dag van de Spelen was er nog zilver voor Abdi Nageeye bij de marathon en brons voor baanwielrenners Harrie Lavreysen en Kirsten Wild. Wennemars maakt zich op voor zijn terugreis, maar gaat eerst nog naar de persconferentie van Seiko Hashimoto.

Video niet beschikbaar

Seiko Hashimoto

Seiko Hashimoto (56) is een Japanse oud-schaatster en zevenvoudig olympiër. Ze werd in februari van dit jaar benoemd tot nieuwe voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen van Tokio. Op de laatste olympische dag geeft zij een persconferentie over de Spelen en Wennemars hoopt haar te kunnen spreken. "Nee, ik ken Seiko niet persoonlijk. Zij schaatste nog voor mijn tijd. Maar ik weet nog dat ze heel geliefd was in Nederland bij de allround toernooien. Ze heeft volgens mij ook nog een olympische medaille behaald", vertelt Wennemars zondag bij RadiOlympia in gesprek met presentatoren Jurgen van den Berg en Robbert Meeder.

Op de laatste dag van de Spelen is het 'Nederlands weer' in Tokio, vertelt Wennemars. "Ik sta buiten onder een paraplu en heb voor het eerst een lange broek aan. Het weer is vandaag echt omgeslagen. Het was hier twee weken verschrikkelijk heet. Ik dacht soms: dit is toch geen temperatuur om in te sporten? Waarom zijn we hier? Maar ik voel me nu weer helemaal thuis", aldus de NOS-analist, terwijl regendruppels hoorbaar op zijn paraplu kletteren.

Emotionele verhalen

Wennemars was voor de derde Spelen op rij Vliegende Keep voor RadiOlympia. Het waren heel andere Spelen dan in Londen (2012) en Rio (2016). "Dit waren de meest bizarre en speciale Spelen die ik heb meegemaakt. En in totaal heb ik er negen meegemaakt. Het was heel bijzonder omdat er zo weinig mensen bij waren. Ik hoop dat de Spelen in deze vorm nooit meer voorkomen.

De sport was wel heel mooi en de prestaties waren mooi. We hebben het vaak over het medailleklassement, maar het gaat om de verhalen achter de prestaties. En daar waren er heel veel van. Die verhalen krijgen vaak een extra lading in een vol stadion en dan komen de emoties los, maar ondanks dat er geen publiek was heb ik veel emotie gezien."

Het meeste speciale moment op de Spelen

Als Robbert Meeder Wennemars vraagt naar zijn meeste speciale moment op de Spelen, gaat hij terug naar de BMX-baan, waar Niek Kimmann goud won. "Dat was voor mij een kantelpunt op de Spelen. Vanaf toen stond de sport centraal. En die prestatie zei ook heel veel over wat voor persoon Niek is. Hoe hij dat goud won, twee dagen na die botsing met de official, waarna hij gelijk naar die man ging om te kijken hoe het met hem ging. Heel mooi.

Maar we hadden ook andere verhalen met de coronagevallen die niet mee mochten doen. Ik kreeg ook nog een appje terug van (baanwielrenster) Laurine van Riessen en dacht: meisje, meisje toch. Ze is zo hard gevallen en ligt nog in het ziekenhuis. Dat is een heel heftig verhaal", besluit Wennemars die maandag in het vliegtuig naar Nederland stapt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie