Sport
NOS

Erben Erbij: Clash der Lage Landen op gouden en zilveren dag op de atletiekbaan

foto: RadiOlympia
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: Clash der Lage Landen op gouden en zilveren dag op de atletiekbaan

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de evenementen waar Nederlandse olympiërs in actie komen. Op de voorlaatste dag van de Spelen won Sifan Hassan een gouden medaille en de mannen op de 4x400 meter behaalden een zilveren medaille. Wennemars zag het allemaal gebeuren in het Olympisch Stadion, maar focuste zich op een andere strijd: Nederland versus België.

Video niet beschikbaar

"Hoe zit het met jouw timing, Erben? Want op een dag als vandaag met onze medailles, besluit jij je op onze zuiderburen te gaan richten", vroeg RadiOlympia-presentatrice Ghislaine Plag al lachend aan Wennemars, die eerder op de dag aangaf op dag 14 van de Spelen zijn focus te leggen op de prestaties van België tijdens de Spelen. De Belgen wonnen tot dusver drie keer goud.

Magische avond

"Oh, oh, oh, ja, ja, ja. Het werd een magische avond. Ik dacht vooraf: ik ga richten me op de zuiderburen en ik ga naar de 4x400 meter bij de vrouwen. Daar zitten België en Nederland het dichtst bij elkaar. Het werd echt een gaaf duel. Nederland werd zesde en België zevende. Ik zat dus wel goed, maar er waren nog zoveel meer duels. Bij het paardrijden wonnen de Belgen van ons en bij de 4x400 meter van de mannen werd Nederland tweede en de Belgen vierde. Ik zat dus uiteindelijk wel in de hoek waar het spannend zou worden", verklaart Wennemars.

De Vliegende Keep van RadiOlympia wilde graag weten of er sprake is van rivaliteit tussen België en Nederland op de Spelen, met name vanuit Belgisch perspectief. Hij sprak daarover met de voormalig Nederlands olympiër Rutger Smit (kogelstoten en discuswerpen). Hij is nu bij België verantwoordelijk voor de atletiekploeg op deze Spelen. "Het Nederland versus België-gevoel leeft zeker in België. Met name in de Belgische pers. Daar worden vaak vergelijkingen gemaakt met de prestaties van Nederland. Ook al doen we in het aantal medailles enorm onder voor Nederland."

Clash der Lage Landen

De Vlaamse Sporza-commentator Maarten Vangambreren merkt ook dat de prestaties van Nederland in België nauwlettend worden gevolgd. "De strijd Nederland tegen België leefde hard bij de meerkamp van de vrouwen. Er was daar twee keer een clash der Lage Landen. Het gevecht om goud (tussen Nafissatou Thiam en Anouk Vetter) was niet echt een gevecht, maar wel om brons tussen Emma Oosterwegel en Noor Vidts. Dat leefde wel enorm hard. Het werd 1-1 in de meerkamp. Maar als we naar het brede plaatje kijken, dan staat België niet op de kaart."

"Hoe dat komt? Dat is meer een vraag voor Nederland. Nederland is het kleinste sportland dat overpresteert. Nederland haalt waanzinnig veel medailles. En dan vinden jullie zelf dat jullie geen topsportcultuur hebben en dat er meer geld naar topsport moet. Onzin. Er zijn veel factoren voor het succes van Nederland. Dat heeft met jullie branie te maken en het feit dat jullie een van de grootste naties ter wereld zijn. België onderpresteert dan weer. Jullie zijn maar met zes miljoen mensen meer dan wij", aldus Vangambreren, die samen met Wennemars zag en becommentarieerde hoe de Nederlandse vrouwen de Belgische vrouwen aftroefden bij de 4x400 meter.

Video niet beschikbaar

Hoogtepunt

Op de vraag van presentator Tom van 't Hek wat het hoogtepunt van de voorlaatste dag van de Spelen was voor Wennemars, antwoordde hij: het zilver van de 4x400 meter bij de mannen. "Zij stegen zo extreem boven zichzelf uit. En ze deden het echt samen. De energie spatte ervan af. Ik vond Sifan ook echt weergaloos op de 10 kilometer, maar de 4x400 meter raakte mij echt", aldus de oud-schaatser.

Wennemars is zondag niet bij het baanwielrennen, maar zoekt een oude bekende op. "Ik hoorde dat Thomas Bach (voorzitter IOC) en ook Seiko Hashimoto gaan spreken. Hashimoto ken ik nog als oud-schaatster en ze was verantwoordelijk voor de hele operatie in Tokio. Ik ga proberen bij haar in de buurt te komen", verklaart Wennemars, die ten slotte nog even een blik waagde op de medaillespiegel. "Tien keer goud, elf keer zilver en twaalf keer brons. De Belgen staan 28ste. Maar ze hebben een paar mooie gouden medailles behaald bij het turnen, de meerkamp en met de hockeymannen."

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie