Sport

Tokio meest succesvolle Spelen ooit? 'Ik kijk het liefst naar het aantal gouden medailles'

EO
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tokio meest succesvolle Spelen ooit? 'Ik kijk het liefst naar het aantal gouden medailles'

Dag 14 van de Olympische Spelen in Tokio was opnieuw een succesvolle dag voor Nederland, met vijf medailles waarvan twee keer goud. De teller komt daarmee op 31. Oud-tophockeyer Jacques Brinkman zegt het in Dit is de Dag nog te vroeg te vinden om dit nu de meest succesvolle Spelen ooit te noemen. "Ik kijk het liefst naar het aantal gouden medailles."

De vergelijking met de Spelen in 2000 in Sydney wordt vaak gemaakt. Nederland behaalde daar de meeste medailles ooit, namelijk 25. Inmiddels heeft de oranje enclave in Tokio 31 medailles gehaald, maar daarvan zijn er maar 9 gouden. In tegenstelling tot Sydney, waar Nederland 12 gouden medailles haalde. Brinkman: "Je moet puur rekenen naar de gouden medailles. Dat is een unieke prestatie, en daar kijk ik naar."

Grote verscheidenheid

Toch schroomt AD-verslaggever Rik Spekenbrink niet om aan te geven dat hij de Spelen in Tokyo de meest succesvolle ooit vindt. "Ik heb altijd onthouden dat Nederland 25 medailles heeft gewonnen in Sydney, en dat was een record. Nu zijn we daar al overheen, en ook nog eens met een grote verscheidenheid aan sporters. Dit is dus veel succesvoller voor Nederland."

De focus op de medailles, journalist Nando Boers stoort zich eraan: "In mijn herinnering was het zo dat vroeger gewoon aan het eind van de Spelen een lijstje werd opgesteld. Maar nu is het een soort van ons land tegen de rest. Wat kunnen we vandaag halen."

Bronzen plak

Brinkman heeft zelf ook meerdere kleuren medailles gewonnen op de Olympische Spelen. Maar de eerste plek blijft het meest bijzonder. "Mijn bronzen medaille in Seoul staat in geen verhouding tot de gouden medailles in Atlanta en Sydney."

Zijn dit de meest succesvolle Olympische Spelen ooit?

Ster advertentie
Ster advertentie