Sport
BNNVARA

'Er wordt te nostalgisch naar het voetbal van vroeger gekeken'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er wordt te nostalgisch naar het voetbal van vroeger gekeken'

In de kersverse podcast Studio Socrates blikken Jonne Seriese, Daan Sutorius en Jasper Gottlieb terug op iconische voetbalteams van deze eeuw. En dat is hard nodig, vinden zij, want daar is nog te weinig erkenning voor, vertelt Gottlieb in B.V.S.C.

Video niet beschikbaar

Als je het echt wil hebben over legendarische elftallen, dan denkt de gemiddelde voetballiefhebber aan het Ajax uit de jaren '70, of het team van 1995. Jasper Gottlieb denkt daar toch anders over: "Volgens mij is er veel nostalgie in de voetbaljournalistiek. Over Cruijff bijvoorbeeld, maar ja, die heb ik nooit zien voetballen. Er wordt ook heel cynisch gedaan over het huidige voetbal, dat het over geld gaat." Dat voetbal in deze tijd net zo mooi kan zijn als vroeger, dat blijkt dan ook uit de verhalen die hierover voorbij komen in de podcast.

'Je hebt nog nooit zoiets gezien als Quincy Owusu tegen Japan'

Zo is het seizoen van 2002 van Ajax er ook eentje voor in de boeken. Het team kende toen bijzondere spelers, zoals Zlatan Ibrahimovic, maar ook veel jong talent. "Een hoop mooie cultspelers ook. Dus daar zitten genoeg mooie verhalen en nostalgie in om dat ook te belichten," vindt Gottlieb.

Hij is zelf ook een groot fan van het FC Porto-team dat als underdog de Champions League wist te winnen in 2004. Onder leiding van Mourinho, die als pas aangestelde coach veel spelers uit lagere divisies haalde, wist de club met 'rauwdouwers'-mentaliteit ongeslagen te blijven tijdens thuiswedstrijden.

De meest bijzondere aflevering die Gottlieb heeft mogen maken gaat over het Jong-Oranje uit 2005. Een hoop nieuwe spelers, nog vrij onbekend, die samen een sterk team wisten te vormen. Uiteindelijk hebben de meeste spelers de belofte uit die tijd niet waargemaakt.

Culthelden en verhalen die tot de verbeelding spreken

Maar wat maakt een succesteam nou zo succesvol? Of er een geheime formule is, weet Gottlieb niet, maar er is na zes afleveringen Studio Socrates weldegelijk een patroon te vinden. "Het zijn allemaal teams die onverwachts succes wisten te behalen. Niet om het grote geld, maar juist met spelers die nog niet zo groot waren en de juiste mentaliteit hadden."

Het zijn met name spelers die later pas groot werden, aangevuld met wat oude en terugkerende sterspelers. "Het zijn culthelden en verhalen die een beetje tot de verbeelding spreken die een goed team maken."

Een terugblik op iconische voetbalteams uit deze eeuw - B.V.S.C.

Meer van B.V.S.C.

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie