Sport
NOS

Nederland naar de achtste finale met 'degelijk' voetbal

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland naar de achtste finale met 'degelijk' voetbal

Nederland is na de 2-0 overwinning tegen Oostenrijk zeker van de volgende ronde op het EK. Terecht, zegt Tom van 't Hek in het NOS Radio 1 Journaal. Maar dat betekent niet dat het vanaf hier alleen maar juichen wordt. "Nederland komt niet heel makkelijk tot hele vlotlopende aanvallen."

Het was gister een degelijk optreden, vertelt Van 't Hek. "Als je alles optelt was Nederland wel een maatje groter dan Oostenrijk. 2-0 winst in deze fase van het toernooi zonder teveel weg te geven. Zakelijk, en dat mag ook wat mij betreft."

Video niet beschikbaar

Met name de achterhoede staat goed. "De Vrij, De Ligt, Blind. Met name De Ligt kwam heel sterk terug. Hij gaf echt helemaal niks weg." En op het middenveld genoot Van 't Hek van De Jong. "Die is onvermoeibaar. Hij speelt maar door. Die moet je niet wisselen denk ik."

Drie tegelijk

Dat betekent niet dat iedereen de volle negentig minuten mocht blijven staan. In de tweede helft wisselde bondscoach De Boer maar liefst drie spelers tegelijk. "Het pakte nu goed uit, dus was het goed."

Dat Weghorst in vooraan vervangen werd door Malen, verbaasde Van 't Hek niet. Maar twee verdedigers? "Tegen een tegenstander als dit kun je dat wel rustig doen. Maar met 1-0 wanneer het helemaal goed staat tegen een andere tegenstander?"

Wie moet er scoren?

Want, legt Van 't Hek uit, de twee spitsen vooraan maakten een niet al te beste indruk. "Er is een punt van zorg. Nederland komt niet heel goed tot hele vlotlopende aanvallen." Hij benadrukt wel dat de kansen die er zijn goed benut worden.

Maar om tot het einde te komen moet met name Depay meer laten zien. "Het is een beetje alles of niets. Het lukt of het lukt niet. We moeten hopen dat hij verder in het toernooi zijn vorm hervindt." Al hoeven we hem niet meteen af te schrijven. "Het is een speler die in één of twee momenten de wedstrijd kan beslissen. Laten we daar voorlopig van uitgaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie