Sport

De nuchtere Drent in het Franse circus

foto: Edwin Cornelissen
  1. Nieuwschevron right
  2. De nuchtere Drent in het Franse circus

Volwassenen mensen die alles op alles zetten om een pakje wasmiddel van de reclamekaravaan te bemachtigen. Kinderen met kartonnen borden in de hand, met aanmoedigingen voor hun favoriete renner. Een bonte optocht aan ronkende teambussen naar de startplaats. Acrobaten op het podium voor de teampresentatie. Fluitjes van gendarmes, die het publiek in goede banen proberen te leiden. Parkeerchaos. Muziek. Dorpsbraderieën.

Het circus dat Tour de France heet is overweldigend en prikkelt alle zintuigen. De hectiek, het feest, de euforie overal waar het peloton passeert. En mensen, overal heel veel mensen. Er zijn renners die ervan gruwen, want met het spektakel komt spanning en nervositeit. Andere coureurs tanken er juist energie uit. En dan is er een nuchtere, 31-jarige Drent, die zijn debuut maakt in de Tour en zich de kop niet gek laat maken.

Tot vorig jaar reed Elmar Reinders op continentaal niveau voor het Deense Riwal Cycling Team, zoals hij eerder ook uitkwam voor de Roompot-formatie waarvan Michael Boogerd destijds ploegleider was. Boogerd zag wel wat in de loyale Drent, die nooit voor problemen zorgde en deed wat van hem werd gevraagd. Een sprinter, die ook de bergen aardig kon verteren, als de weersomstandigheden maar meezaten. In het geval van Reinders betekende dat: geen extreme hitte, maar juist een beetje koel.

Toch bleef de overstap naar de grote Pro Tour-ploegen uit, terwijl Reinders langzaamaan wel ouder werd. Weinigen hadden verwacht dat hij ooit de stap nog zou maken. Totdat zich in 2022 ineens Team Jayco Alula aandiende, de Australische formatie met Dylan Groenewegen als topsprinter. Maar een topsprinter heeft een trein nodig. En laat de ploegleiding in Reinders nou net de missende wagon zien.

Zo kan het gebeuren dat Elmar Reinders op 31-jarige leeftijd voor het eerst zijn opwachting maakt in de Tour de France. Vrijwel iedere andere coureur zou - als hem dit al overkwam - een gat in de lucht springen. Maar Reinders zegt doodleuk: "Wat moet ik ervan zeggen? Ik doe mijn best, ik vond fietsen leuk, en dan ben je hier." Een man van weinig woorden, Elmar Reinders. Antwoorden die langer duren dan 10 tellen zijn zeldzaam. Natuurlijk geniet hij, van het volk, de aandacht, de publiciteit. Maar hij heeft ook een job te doen: Dylan Groenewegen ondersteunen in de sprints en over bergen. De rest lijkt bijzaak.

Quote

Wat moet ik ervan zeggen? Ik doe mijn best, ik vond fietsen leuk, en dan ben je hier.

De rust die Reinders uitstraalt… volgens zijn oude ploegbaas Boogerd kan schijn bedriegen. Boogerd omschrijft hem juist als een nerveuze renner, die altijd van voren wil koersen en bang is te weinig te doen. Het sluit aan bij de woorden van Dylan Groenewegen na twee mislukte sprints in deze Tour. “Ik wachtte te lang, terwijl Elmar er juist langs wilde. Maar ik zei tegen hem: nog even wachten. En toen was ik te laat. Elmar is heel gemotiveerd en goed in vorm.”

Sprintkansen liggen er vrijdag weer, als de Tour aankomt in Bordeaux. Misschien dat wagon Reinders zijn locomotief Groenewegen dan goed kan afzetten om het jongensboek te completeren. Nou ja, jongensboek. Die poppenkast past de Drent niet. Hij is naar Frankrijk gekomen met een job, en die wil hij goed uitvoeren. Zo simpel kan de Tour zijn.

De Tour de France bij NPO Radio 1

Ook dit jaar heeft NPO Radio 1 uitgebreid aandacht voor het grootste wielerevenement ter wereld. Je hoort NOS Radio Tour de France tot en met zondag 23 juli bij NPO Radio 1, op de website en in de app. De uitzendingen beginnen om 14.00 uur, behalve op zaterdag 1 juli (16.00 uur).

Podcast De Kopgroep (AVROTROS) is tijdens de Tour de France dagelijks te bekijken op ons YouTube-kanaal. Daar zie je ook regelmatig een update vanuit Frankrijk van Onze Man op de Motor, Sebastiaan Timmerman.

En houd onze Instagram Stories in de gaten om bij de quiz Hors Catégorie kans te maken op het Tour de France-prijzenpakket!

Ster advertentie
Ster advertentie