Sport
AVROTROS

Fotografe Mathilde Dusol vaste gast op Paralympische Spelen

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Fotografe Mathilde Dusol vaste gast op Paralympische Spelen

Het gouden record van vijf jaar geleden op de Paralympische Spelen is inmiddels overtroffen in Tokio. Alle prestaties worden vastgelegd door fotografe Mathilde Dusol. Ze heeft zich volledig toegelegd op paralympische atleten en is te gast in Miss Paralympics.

Miss Paralympics

Presentatrice Roos Oosterbaan zegt dat Dusol onder de Nederlandse paralympische ploeg een beroemdheid is. "Wij wisten als rolstoelbasketballers altijd of ze er was. En ook deze Spelen zijn er veel mooie foto’s van haar voorbijgekomen."

In 2000 was ze er voor het eerst bij. Fotografie ging nog analoog in die tijd. "Ik zie mezelf nog zitten in Sydney. Negatieven bekijken, inscannen en met moeite doorseinen. Nu gaat dat allemaal met een druk op de knop." Bij haar eerste Spelen voelde ze zich als valide persoon in de minderheid. "Ik keek mijn ogen uit. Kwam er ineens iemand zonder benen voorbij op een skateboard."

Ze is nog nooit op de Olympische Spelen geweest. "Ik blijf lekker hangen. Voel me prettig onder paralympische sporters. Ze zijn heel benaderbaar en ik weet niet of dat op de andere Spelen ook zo is."

Quote

Ze zijn heel benaderbaar en ik weet niet of dat op de andere Spelen ook zo is

Sportfotografe Mathilde Dusol

Toeval in adoptietraject

Dusol ontmoette haar man in aanloop naar de Paralympische Spelen in Sydney. Hij zwom op een voorbereidingstoernooi. "Ik fotografeerde hem, hij had mij zien staan. Zo kwamen we in contact. We hadden een kinderwens. Toen bleek dat het niet op de natuurlijke manier ging lukken, zijn we een adoptietraject gestart. We stonden open voor een kind met een beperking, dat geef je aan op een formulier."

Het is toevallig dat zoon Xan dezelfde beperking bleek te hebben als haar man. "Hij mist ook zijn rechteronderbeen. Dat ze dezelfde beperking hebben, maakt het makkelijk. Hij is nu 14 en sport graag met zijn prothese." Heeft ze nog een foto op haar wensenlijst? "Geen sportfoto, maar een foto van de biologische moeder van Xan. Zij heeft ervoor gezorgd dat ik moeder ben."

Paralympisch Audiomuseum

Mathilde Dusol kiest voor een thriller in het Paralympisch Audiomuseum: de finale van het rolstoeltennis in 2008. Daar vochten Esther Vergeer en Korie Homan een gedenkwaardig duel uit. Vergeer trok aan het langste eind. "Ik was erbij en moest voor de foto kiezen tussen blijdschap en verdriet. Ik kon eigenlijk niet kiezen. Uiteindelijk koos ik voor de winnares."

Miss Paralympics

Vanaf maandag 16 augustus verschijnen dagelijks de afleveringen van deze podcast op NPO Radio 1 en de bekende podcastplatforms. De twintig-minuten durende afleveringen worden gepubliceerd in aanloop naar het radioprogramma Miss Paralympics, ook gepresenteerd door Roos Oosterbaan. Vanaf maandag 23 augustus is zij te horen tussen 01.00 en 02.00 uur op NPO Radio 1. Ze ontvangt gasten als chef de mission Esther Vergeer, para atletiek-coach Guido Bonsen en voormalig paralympisch zeiler Rolf Schrama.

Ster advertentie
Ster advertentie