Sport

Europees kampioen Van Vleuten: 'Rio heeft me niet alleen maar slechte dingen gebracht'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Europees kampioen Van Vleuten: 'Rio heeft me niet alleen maar slechte dingen gebracht'

[NOS - RAD1] Annemiek van Vleuten is vanmiddag in Frankrijk Europees kampioen wielrennen geworden. De zoveelste titel voor de wielrenster, die in de nieuwste aflevering van de NOS Olympische podcast praat over winnen, afzien, Tokio en ook over de val in Rio.

{podcast audio="75700" caption="#6 - Annemiek van Vleuten over plezier, winnen, vallen en toekomstdromen" }

Jeroen Stekelenburg spreekt met Annemiek Van Vleuten voor de podcastopnames tijdens haar seizoensvoorbereiding. Ze is net terug uit Colombia, waar ze op de fiets een ultieme vorm van vrijheid ervaart. "Het avontuur lokt me. Het buiten mijn comfortzone gaan, mezelf triggeren."

"Vijf of zes uur trainen in Colombia is anders dan in Nederland. Een andere omgeving, ander gezelschap, andere cultuur, ander eten, een andere verblijfplaats. Als je op 2200 meter traint is alles heel groen. Ik vraag me dan wel af hoe dat zit. Dat zoek ik dan op. Andere natuurverschijnselen, fruit wat ik nog nooit gezien heb, dat Google ik dan even."

Zelfde dromen, andere datum

Vlak na het gesprek wint ze Omloop het Nieuwsblad. Maar dan staat net als de hele wereld, ook het wielerpeloton stil vanwege corona. Inmiddels komt dat weer een beetje op gang. Van Vleuten wint de Strade Bianche met overmacht en dus nu weer het EK. Dat de Spelen een jaar zijn uitgesteld, maakt voor haar weinig verschil. Want zo zegt ze zelf: haar dromen zijn hetzelfde. Alleen de datum is anders.

Ze begon pas laat met fietsen, ze maakte eerst haar studie af. En was - als ze niet begonnen was met fietsen nu epidemioloog geweest. "Corona heeft dus zeker mijn interesse, maar fietsen was een welkome escape aan een wetenschappelijke carrière. Ik had al wel bij mijn afstuderen door, met het schrijven van een scriptie, dat ik me niet zo thuis voelde in de onderzoekswereld. Vijf dagen per week achter een computer zitten om artikelen te produceren dat is niet iets waar ik energie van krijg. De wereld waar ik nu in zit - van de sport dus- geeft me dat wel. Fietsen is wat ik het allerliefste doe."

Haar grootste wens voor het vrouwenwielrennen is niet een Tour de France voor vrouwen. "Mijn grootste wens is dat alle meiden waar ik tegen rij in het vrouwenpeloton een minimumsalaris heeft. Dat is de eerste en belangrijkste stap om het vrouwenwielrennen te professionaliseren. Als iedereen fulltime kan trainen gaat het niveau omhoog. Nu is de situatie nog zo dat een aantal meiden voor 200 euro in de maand rondrijdt."

Ambities voor 2021

Haar ambities voor Tokio 2021 zijn duidelijk. Ze wil daar optimaal presteren, maar toch wil ze van het woord wraak of revanche niets weten. Ze viel vier jaar geleden in Rio de Janeiro in gewonnen positie hard. Een valpartij waarvan iedereen nog precies weet waar hij of zij was toen het gebeurde.

"Veel mensen hebben nog op hun netvlies staan hoe ik daar viel. Maar dat beeld heb ik niet op mijn netvlies staan. Ik heb nog op mijn netvlies staan wat ik me kan herinneren. Dat ik iedereen loste bergop en dat heeft me geïnspireerd tot het stellen van nieuwe doelen en uitdagingen. Het heeft me niet alleen maar slechte dingen gebracht."

"In Rio heb ik wel me af kunnen vragen was ik nou gelukkiger geweest met een gouden medaille om mijn nek. Dan ga je wel de betrekkelijkheid van het wielrennen in zien. Ook door het overlijden van mijn vader natuurlijk. Dan weet je wel dat er meer in het leven belangrijk is dan het winnen van gouden medailles, dan ga je wel inzien dat geluk in hele andere dingen zit. Wat het antwoord op die vraag was? Ik was niet gelukkiger geweest. Het had me wel een hele nare periode bespaard."

De NOS Olympische Podcast

De NOS Olympische podcast is hier te beluisteren. Wil je geen enkele aflevering missen? Abonneer je dan via je favoriete podcast-app. Eerder in deze serie spraken we met onder anderen Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland, Kiran Badloe en Eva de Goede.

Iedere twee weken komt er een nieuwe podcast online. Na dertig interviews is de laatste aflevering te horen in juli 2021, precies op het moment dat de Olympische Spelen in Tokio (hopelijk) beginnen.

Ster advertentie
Ster advertentie