Sport
NOS

Klapband kost Verstappen de zege in Azerbeidzjan, Hamilton ook buiten de punten

foto: Getty Images
  1. Nieuwschevron right
  2. Klapband kost Verstappen de zege in Azerbeidzjan, Hamilton ook buiten de punten

Max Verstappen is in leidende positie door een klapband in de muur terechtgekomen op het circuit van Bakoe. Ook Lewis Hamilton haalde geen punten; zijn remmen weigerden bij de herstart van de GP van Azerbeidzjan in de eerste bocht. Verstappen blijft dus aan de leiding in de Formule 1.

Video niet beschikbaar

Niks leek Verstappen te kunnen weerhouden van een overwinning in Azerbeidzjan. Hij bleef met afstand de snelste rondes rijden. In de 47e ronde van 51 ging het fout. In het zicht van de haven strandde de Limburger, die als derde aan de race begon. Perez, die dacht de race al gewonnen te hebben, moest Hamilton de laatste twee ronden nog even achter zich houden. Dat lukte, omdat de remmen van de Brit het niet meer deden in de eerste bocht (zie video hieronder). Perez won de wedstrijd. Sebastian Vettel eindigde verrassend als tweede, voor Pierre Gasly.

Video niet beschikbaar

Start

Leclerc was al snel van zijn in de kwalificatie gewonnen eerste plek in de race verlost. Hamilton ging er al in ronde drie voorbij. Direct loerde Verstappen ook op zijn kans om Leclerc te passeren. De Nederlander kreeg direct rugdekking van teamgenoot Sergio Perez die mee opschoof voorbij Leclerc. Al hoewel Hamilton aan de leiding ging, kwamen de coureurs van Red Bull hard dichterbij. Hamilton koos voor een vroege pitstop. Omdat Verstappen een paar minuten later korter stil stond, had de leider in het wereldkampioenschap opeens in een paar minuten vier seconden gewonnen. Ook Pérez reed nu voor Hamilton. Sebastien Vettel ging in deze fase, zonder pitstop, even aan de leiding.

Video niet beschikbaar

De Mercedessen hadden het dit hele weekend al lastig in trainingen en in de kwalificatie. Dat Hamilton derde in de kwalificatie eindigde was een gelukje, nadat de kwalificatie vroegtijdig werd afgebroken. Bottas reed een ongelukkige race. De Fin kwam uit op een teleurstellende twaalfde plaats. Op het circuit van Bakoe kwamen veel coureurs de afgelopen dagen in aanraking met de muur. Lance Stroll kreeg een klapband en belandde zo hard tegen de muur. Tot ronde 36 was er daarom voor de eerste keer een safety car in de baan.

Verstappen bleef na de herstart snel. Gas terug nam hij niet. Het is zelfs de vraag of hij niet te veel risico nam. De race werd door de klapband van Verstappen tijdelijk stilgelegd. Een klein halfuur later ging de race verder. Hamilton stond al te roken tijdens de staande start. Hij nam vol risico en passeerde Perez even. De bocht kon de regerend wereldkampioen niet houden. Hamilton voltooide de race nog wel, maar kwam met de zestiende plaats buiten de punten.

In het wereldkampioenschap verandert dus niets. Sergio Perez maakt een sprong naar plaats drie. Verstappen blijft leider.

Ster advertentie
Ster advertentie