Sport
NOS

'17-jarige Hato is jongste speler ooit met eigen doelpunt in eredivisie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. '17-jarige Hato is jongste speler ooit met eigen doelpunt in eredivisie'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden. Vandaag: na een knappe wederopstanding bevindt het geplaagde Ajax zich weer in een mindere fase. Zondag speelde het gelijk (2-2) tegen NEC. "Hato is de jongste speler ooit met een eigen doelpunt."

Onder leiding van interim-coach John van 't Schip steeg Ajax de laatste maanden van de laatste plaats naar de vijfde plek op de ranglijst. Een knappe prestatie, maar het gaat nog altijd met horten en stoten bij de Amsterdamse formatie.

"Het blijft een moeizaam gevecht om punten binnen te halen", zegt de aangeschoven studio-analist Andries Jonker na afloop van het duel met NEC, dat zondagmiddag in een gelijkspel (2-2) eindigde.

Kwetsbare defensie

Met de komst van Jordan Henderson versterkte de ploeg zich vorige maand met een ervaren leider op het middenveld. Maar de 33-jarige Engelsman kan niet alle problemen in zijn eentje oplossen. Het is een veelgehoord punt van kritiek bij het huidige Ajax: het gaat inderdaad stukken beter met de Amsterdammers, maar in defensief opzicht is de ploeg nog altijd zeer kwetsbaar.

Jonker: "Henderson is een slimme speler. Hij verdedigt de ruimte, maar dan moeten die andere tien dat ook doen. Het werkt niet als hij de enige is. Verdedigend klopt de afstemming tussen hem en de rest niet."

Misschien wel het grootste probleem bij Ajax: een gebrek aan stabiliteit. En dat geldt niet alleen voor de defensie, zegt data-analist Bart Frouws. Zo maakte de 19-jarige vleugelaanvaller Jaydon Banel zondagmiddag zijn basisdebuut. "Hij was de 29ste verschillende speler die dit seizoen in de basis is gestart in de eredivisie. Dat is nu al een evenaring van het eigen clubrecord, midden jaren negentig."

Frouws vervolgt: "29 verschillende basisspelers. Er zijn clubs die überhaupt niet eens zo veel spelers gebruiken in een seizoen." De cijfers bevestigen: Ajax blijft zoekende.

Jongste speler ooit met eigen doelpunt

Ajax zag NEC na een uur langszij (1-1) komen door een eigen doelpunt van de 17-jarige Jorrel Hato. "Als je dan toch een eigen goal maakt, kun je het beter doen met een eredivisierecord, zeg ik altijd maar", zegt Frouws grappend. "Hij is namelijk de jongste speler ooit met een eigen doelpunt - en ook de eerste minderjarige."

Door een doelpunt in de 95ste minuut pakte NEC uiteindelijk een punt in de Arena. De ploeg uit Nijmegen wacht nog altijd op de eerste uitzege bij Ajax in de clubgeschiedenis. Had er meer in gezeten?

Volgens Frouws wel. "Als het een keer had kunnen gebeuren, dan was het vandaag." Hij somt op: "Twee keer zo veel schoten als Ajax. Negen schoten op doel, vier voor Ajax. Meer balcontacten in het vijandelijke strafschopgebied. In alles waren ze beter."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie