Sport

De Kopgroep: Hoe Michael Boogerd ontdekte dat hij kon klimmen

foto: AVROTROSfoto: De Kopgroep
  1. Nieuwschevron right
  2. De Kopgroep: Hoe Michael Boogerd ontdekte dat hij kon klimmen

Een luisteraarsvraag leidt tot een mooie anekdote van Kopgroep-lid Michael Boogerd.

#3 - Vuelta: Over King Kenny, Lenin en Frankrijk (S08)

De Kopgroep hult zich weer in Spaanse sferen en leert met de aflevering beter Spaans spreken dankzij meesterknecht Edwin Winkels. Door Mart weten we dat Lenin ooit lesgaf in het geboortedorp van de nieuwe rodetruidrager Kenny Elissonde. En dankzij Maxim dat de Mr. 69 van vandaag - de Portugees Nelson Oliveira - zichzelf in 2017 niet opvolgde als nationaal kampioen tijdrijden, omdat de starttijd niet goed aan hem was doorgegeven.

Koelbox

Maar de mooiste anekdote volgt op een luisteraarsvraag over renners die 'ineens' moeten klimmen, terwijl ze zelf nog nooit een berg gezien hebben. Het brengt Michael terug naar 1996, toen hij zijn eerste Tour de France zou gaan rijden. "Op vrijdagochtend kwam mijn vader me ophalen in Den Haag en we reden met de auto naar Chambéry, waar de grote bergrit van die Tour was. Ik verkende nog twee andere ritten en op zondag reden we weer terug. Tegenwoordig gaan ze met het vliegtuig en word je opgehaald door de ploeg. Maar ik ging met m'n vader. Hij moest er een dag vrij voor nemen en moest maandag weer werken, dus zondagnacht zijn we weer teruggereden. M'n moeder had een koelbox meegegeven met broodjes. Ze zei nog: 'als je vrijdag in het hotel de koelelementen nog even koud maakt, kan dit eten tot maandagochtend goed blijven.' Eigenlijk wel heel bijzonder."

Moeilijk rondje

De eerste berg die Michael ooit op fietste, was overigens de Sint-Pietersberg in ons eigen land. "Ik dacht altijd wel dat ik kon klimmen, maar ik had nog nooit van m'n leven een berg gezien. Ik was door een vriendje uitgenodigd voor die koers, een moeilijk rondje met dus die Sint-Pietersberg als hoge beklimming erin. Ik reed iedereen eraf en dubbelde iedereen op een rondje van 3 kilometer. Toen wist ik wel: ik kan niet sprinten, maar ik kan wel iets anders dan die jongens die vandaag met mij gestart zijn."

Gerelateerde podcast

De Kopgroep wielerpodcast

De Kopgroep wielerpodcast

Meer verhalen rondom de koers? Beluister de nieuwe aflevering van De Kopgroep en doe ook mee met de Natte Vinger via ons Instagram-account!

Ster advertentie
Ster advertentie