Sport
NOS

Commentator Lippens zwaait na 35 jaar af: 'De Tour is het mooiste wat je kunt doen'

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Commentator Lippens zwaait na 35 jaar af: 'De Tour is het mooiste wat je kunt doen'

De radiostem van het wielrennen zwaait af. Na ruim dertig jaar gaf Gio Lippens dit weekend voor het laatst commentaar, bij het WK veldrijden in het Tsjechische Tábor. "De Tour is het mooiste wat je kunt doen."

"Ik was er altijd vanuit gegaan dat ik tot mijn pensioenleeftijd mee zou gaan", vertelt de afzwaaiende Gio Lippens in de studio van NOS Langs de Lijn en Omstreken. "Maar op een dag heb ik samen met mijn vrouw de beslissing genomen: het is ook wel leuk om nu te stoppen. Volgens mij heb ik die keuze in een uurtje tijd gemaakt, nog niet eens. Vier kleinkinderen, verhuisd naar het noorden van het land, een leuk huis met een mooie tuin. Schrijven, fietsen. Er komt nog zo veel op mijn pad."

"Ik ben altijd met ontzettend veel plezier naar de koersen, atletiekstadions en de Olympische Spelen gegaan", vervolgt hij. Lachend: "Maar ook naar onze prachtige inspreekcel P18."

Regie in eigen hand

De carrière als verslaggever van de 65-jarige Lippens duurde 35 jaar. "Ik heb ook dalletjes meegemaakt. Ik ben een jaar hoofdredacteur geweest van deze prachtige afdeling, Studio Sport. Dat ging niet helemaal zoals ik had verwacht dat het zou gaan. Maar ik ben er blijmoedig mee omgegaan. Oké, dat werkt dus niet. Wat ik daarna heb gedaan, werkte wel." Het zit in zijn karakter om onverwachte beslissingen te nemen, vertelt Lippens. "Ik wilde de regie in eigen hand houden. Ik ben ooit aan een rechtenstudie begonnen. Na drie maanden besloot ik toen: laat maar zitten, ik ga naar Spanje om te werken."

Quote

Ik wil de regie in eigen hand houden

Gio Lippens over de beslissingen in zijn carrière

Daar begon zijn carrière als sportverslaggever. "Ik besloot daar om te solliciteren bij een krant, als leerling-journalist. Dat kon toen nog." Na een periode als sportschrijver besloot hij zijn leven om te gooien. Ik ben ooit bij het Algemeen Dagblad weggegaan omdat ik radio heel erg leuk vond en de hoofdredactie van het AD dat niet zag zitten. Kortom: ik heb altijd zelf het moment uitgekozen."

Volgens Lippens is het tijd voor een nieuwe generatie commentatoren. "Zeker bij de NOS, toch wel de top van verslaggeving, is er een glazen plafond. Het is voor jongeren heel moeilijk om er doorheen te komen, want mensen zoals ik blijven zitten tot aan hun 65ste en soms zelfs veel langer. Dat wil ik voor zijn."

De naam van Lippens zal voor altijd verbonden blijven aan Radio Tour de France. 25 edities was hij van de partij. "Dat is echt het mooiste wat je kunt doen. Je leeft uit de koffer, reist iedere dag, het is avontuur en je leert heel Frankrijk kennen." Dat heeft zo zijn nadelen, vervolgt hij. "Het zijn lange dagen. Op het moment dat de uitzending klaar is, om half 7, drink je nog even een biertje met de collega's en dan stap je weer de auto in, 2-3 uur rijden naar het volgende hotel. Vaak kom je dan te laat binnen om te eten. Ik heb jarenlang met mijn eindredacteur in de auto gezeten en dan stootten we elkaar aan: wat doen we? Gaan we stoppen bij zo'n wegrestaurant om daar iets te eten wat we eigenlijk helemaal niet lekker vinden? Of slaan we het avondeten over en ontbijten we morgen dan maar dubbel? Dat is iets waar je op het einde best wel moe van kunt worden."

"Ik heb ook de Olympische Spelen meegemaakt. Het verschil met de Tour is dat je bij de Olympische Spelen in een appartement zit met woon-werkverkeer naar het stadion. Dat is twee weken lang hetzelfde. Bij de Tour is iedere kilometer weer anders, het decor verandert voortdurend. En dat past ook wel bij mijn leven: ik ben heel veel verhuisd."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie