Sport

Voetbaltrainer Mark Wotte: 'Als het resultaat er niet komt, dan ben je een soort van scheurkalender'
BNNVARA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voetbaltrainer Mark Wotte: 'Als het resultaat er niet komt, dan ben je een soort van scheurkalender'

Mark Wotte speelde tegen Johan Cruijff, maar moest op zijn 26ste stoppen als profvoetballer en werd later trainer. Onlangs stopte hij als coach van het Olympisch team van Marokko. In De Nieuws BV vertelt hij over zijn tijd als coach en zijn jeugd.

In Nederland werkte Mark als trainer bij ADO Den Haag, FC Utrecht en Willem II. Daarnaast is hij bondscoach van Jong Oranje geweest en was hij technisch directeur bij Feyenoord. Twee weken geleden werd Mark ontslagen als bondscoach van Jong Oranje en het Olympische team van Marokko. Dit gebeurde nadat zijn ploeg werd uitgeschakeld in de kwalificatie voor het toernooi om de Afrika Cup voor spelers onder 23 jaar. Hij was daar sinds 2015 bondscoach.

Quote

Achteraf denk je wel eens, was ik daar maar langer gebleven

Mark Wotte

Terugkijkend denkt Mark dat het beter was geweest om langer bij een club te blijven. "Misschien is het beter om vier á vijf jaar bij een club te blijven en daar je vlieguren te maken als coach. Achteraf denk je wel eens, was ik daar maar langer gebleven."

Mark heeft het over de tijd dat hij trainer was bij ADO Den Haag en een aanbieding kreeg vanuit de Eredivisie om als coach aan de slag te gaan bij FC Utrecht. Maar nu realiseert hij zich dat bij clubs waar geen langetermijnstrategie is, is resultaten behalen op korte termijn belangrijk. "Als het resultaat er niet komt, dan ben je een soort van scheurkalender."

Een sportief nest

Mark komt uit een sportief nest. Hij groeide op met zijn ouders en twee broers in Enschede. ''We waren altijd aan het voetballen en mijn moeder was oud-turnster, ze heeft de Olympische Spelen in Helsinki meegemaakt.''

Zijn vader was werkzaam in de textielfabriek, in de jaren '70 en '80 gingen veel van deze fabrieken failliet. Mark kan het zich nog goed herinneren toen zijn vader thuis kwam met tranen in zijn ogen en vertelde dat hij geen baan meer had.

Vader

Toch had het ontslag van zijn vader ook een positieve kant, het motiveerde Mark om nooit afhankelijk te zijn van anderen. "Het heeft me enorm gestimuleerd om ambitieus te blijven en te bereiken wat je wil bereiken." Wel zegt hij dat het op het gebied van voetbal niet helemaal is gelukt. "Aan het begin van carrière dacht ik dat ik nog wel heel ver zou komen. Maar je loopt ook tegen je eigen tekortkomingen aan. Ik heb een goed leven tot nu toe, dus ik mag niet klagen."

Quote

Toen hij overleed was het een soort opluchting

Mark Wotte

Onlangs is de vader van Mark overleden, een moeilijke periode. Doordat Mark in Marokko woont, kon hij één keer in de maand vier dagen naar Nederland. "Ik was gelukkig in de week dat hij overleed bij hem en ik heb afscheid kunnen nemen."

Voor een kwalificatiewedstrijd moest de trainer terug naar Marokko, maar toen zijn vader was overleden voelde het ook als een soort rust. "Zijn kwaliteit van leven was niet meer zo geweldig, fysiek was hij op. Toen hij overleed was het een soort opluchting."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie