Sport
BNNVARA

'Seksbom' Jayne Mansfield zette Rotterdam op z'n kop

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Seksbom' Jayne Mansfield zette Rotterdam op z'n kop

Vandaag precies 63 jaar geleden, verscheen de Amerikaanse filmactrice en sekssymbool Jayne Mansfield plotseling op Het Kasteel. Ze was per toeval in de buurt en verzorgde die middag de aftrap van Sparta - DOS. "Deze middag heeft ontzettend veel losgemaakt bij de Rotterdammer", vertelt Sparta watcher en AD-journalist Dennis van Bergen in B.V.S.C.

Video niet beschikbaar

In 1957 speelde Sparta tegen DOS, de Utrechtse voetbalvereniging die stond voor Door Oefening Sterk. Plotsklaps stond die middag een Amerikaanse beroemdheid op het Sparta-veld. Het bracht nogal wat te weeg in de Rotterdamse buurt Spangen. Zo zou Rinus 'de Rots' Terlouw, oftewel dé Matthijs de Ligt van 1957, na de kus van Mansfield nooit meer dezelfde zijn.

Het Ajax van toen

Men kende Jayne Mansfield alleen van films of van een afgedrukt plaatje op een pakje kauwgom. Dennis maakte voor het voetbalmagazine SANTOS een reportage over de aftrap van Jayne Mansfield op Het Kasteel. "In die tijd bestond er nog geen internet of sociale media. Het was onwaarschijnlijk dat men ooit een Amerikaanse filmster van deze klasse in levende lijven kon aanschouwen."

"Deze middag heeft ontzettend veel losgemaakt bij de Rotterdammer", vertelt Van Bergen. "In die tijd deed Sparta mee voor het kampioenschap, alleen deze middag zakten de Spangenaren door het ijs. Het was de bloedmooie Jayne die alle aandacht naar zich toe trok. Alle spelers waren compleet onder de indruk van haar aanwezigheid." Sparta verloor met 7-1 van DOS, en dat had zo zijn redenen.

Rinus 'de Rots' werd Rinus 'de Kiezel'

Van Bergen was vorig jaar voor zijn reportage op bezoek bij voormalig Sparta-speler Freek van der Lee. Het toenmalig aanstormend talent Van der Lee heeft naar eigen zeggen zijn carrière te danken aan de Jayne Mansfield. "De vedette van die tijd was Rinus Terlouw, tevens zijn concurrent. Er was geen spits die langs Rinus 'de Rots' kwam. Voor de wedstrijd kreeg verdediger Terlouw als een van de weinigen een intiem moment met de filmster."

Voorafgaand aan de wedstrijd werd de gelukkige Terlouw gekust door Playmate Jayne Mansfield. Hij kreeg echter kort daarna een enorme inzinking en was volgens Freek van der Lee goed van slag. "De verdediging van Sparta was zo lek als een mandje. Niets voor niets dat Sparta zeven doelpunten tegen kreeg", vertelt Dennis. De inmiddels overleden Van der Lee, die toen nog op de bank zak, kreeg de week erop zijn kans als verdediger en heeft daarna zijn carrière verder opgebouwd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jules Deelder

Trouw Sparta-aanhanger en dichter Jules Deelder was ook bij deze legendarische wedstrijd aanwezig. Deelder was destijds dertien jaar en genoot op de tribune. Later heeft hij in een van zijn dichtbundels Drukke Dagen een gedicht geschreven over deze iconische wedstrijd.

De dag dat sekssymbool Jayne Mansfield opeens op het veld bij Sparta verscheen - B.V.S.C.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie