Late gelijkmaker brengt Ajax stapje dichter bij landstitel

2. Late gelijkmaker brengt Ajax stapje dichter bij landstitel

Het duel tussen AZ en Ajax kreeg geen winnaar. Hakon Evjen bracht de thuisploeg in Alkmaar in vrijstaande positie op voorsprong. Edson Alvarez hielp Ajax met een belangrijke kopgoal aan een punt. De Amsterdammers komen zo steeds dichter bij de landstitel.

Ajax won voor het laatst op 8 mei in 1966. Het wordt ook wel de datum des doods genoemd in Amsterdam. Op deze datum verloor Ajax de landstitel in 2016 op bezoek bij De Graafschap, werd de club in 2019 uitgeschakeld in de Champions League door Tottenham Hotspur en verloor Ajax in 2011 de bekerfinale van FC Twente.

Erik ten Hag koos bij Ajax voor twee spitsen: Sébastien Haller en Brian Brobbey. Laatstgenoemde moest meeverdedigen toen er voor de eerste keer ruimte was voor Yukinari Sugawara. De dreiging was in de eerste minuten namelijk vooral van AZ. Een schot van Dani de Wit werd gekraakt. Even later tikte Maarten Stekelenburg een listig balletje van De Wit over de achterlijn.

Het ging op en neer met niet zo heel veel kansen. Ajax nam het overwicht. Het was rond tikkend op zoek naar een gaatje. Een stijlvolle poging van Kenneth Taylor ging over. Drie minuten voor rust ontsnapte Brobbey aan de aandacht van de Alkmaarse verdediging. Na een klein duwtje dook de spits op voor Peter Vindahl en speelde de bal over de keeper heen in het doel. De arbitrage zag er geen overtreding in, waardoor Ajax met een voorsprong de kleedkamer in ging.

AZ komt terug

De tweede helft begon direct met een grote kans voor AZ. De inzet van Jesper Karlsson ging een paar centimeter naast. AZ gooide vanaf dat moment steeds meer vechtlust in de strijd. Een counter van de thuisploeg kwam nog wat traag op gang. Vangelis Pavlidis kon uiteindelijk niet genoeg vaart meegeven aan de bal, waardoor Stekelenburg gemakkelijk kon oprapen. Tien minuten later had Pavlidis meer geluk. Hij hoefde alleen tegen een voorzet van Owen Wijndal aan te lopen: 1-1. Het was de tiende assist van Wijndal dit seizoen.

Niemand van Ajax hield Hakon Evjen in de gaten bij een vrije trap. De vleugelspits ging goed met de kans om en bracht AZ de 2-1 voorsprong. Aan de overzijde had na Brobbey ook Haller een tweede Ajax-goal op de voet. Uit een indraaiende vrije trap van invaller Steven Berghuis tikte Haller een meter voor het doel over. Edson Alvarez mocht wel juichen. De Mexicaan won het kopduel uit een hoekschop van Wijndal, sprong hoger en kopte raak: 2-2.