Sport

'Bibian liet zien hoe je met tegenslag toch dingen kunt overwinnen'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bibian liet zien hoe je met tegenslag toch dingen kunt overwinnen'

De Paralympische Spelen in Tokio zijn begonnen na de openingsceremonie. Edwin Spee, de man van de in maart overleden drievoudig Paralympisch kampioen Bibian Mentel, kijkt uit naar het evenement, vertelt hij bij Spraakmakers. “Normaal zou ik met Bibian op de bank gezeten hebben. Dus het zijn ook dagen waarop het gemis en het verdriet meer aanwezig is. Maar ik ga met veel plezier kijken.”

Vijf maanden na de dood van Bibian Mentel (48 jaar) zet Spee zich in om de nalatenschap van zijn vrouw verder te verspreiden. De Mentelity Foundation zet zich in voor de basissport en de breedtesport voor mensen met een handicap.

“Natuurlijk heb je helden nodig”, stelt Spee, “maar je moet niet alleen focussen op topsport. Het begint bij goed bewegen, spelen en naar buiten kunnen. Dat doet nu maar minder dan 20 procent.”

'Treurig gesteld in Nederland'

De stichting zet zich onder meer in voor het verbeteren van prothesebenen. “Daarmee is het heel treurig gesteld in Nederland. De norm bij zorgverzekeraars is dat je er 200 meter mee moet kunnen lopen. Erik Scherder (hoogleraar neuropsychologie) zegt dat je minimaal 20 minuten per dag moet lopen. Dat is eerder 1,5 of 2 kilometer.”

Spee vertelt over een vrouw die een aanvraag deed voor een sportbeen. “Ze kreeg te horen dat haar prothese prima was om boodschappen te doen en bij de buurvrouw op koffie te gaan. Maar die vrouw wil sporten. En hetzelfde geldt ook voor kinderen.”

De stichting besloot niet op de politiek of zorgverzekeraars te wachten tot er betere protheses komen om mee te bewegen, maar zelf naar oplossingen te zoeken. “We hebben een meisje een prothese met een blade aangemeten. Binnen een paar seconden is ze aan het rennen en springen met haar zusje. Die ouders staan te huilen, ik sta te huilen. Dat zijn wel momenten dat ik Bibian het meeste mis.”

'Bibian oversteeg de sport'

“Bibian voelde zich gewoon een meisje uit Loosdrecht en wilde ook liever zo gezien worden dan altijd die kanker erbij”, vertelt Spee. “Ze oversteeg de sport door te laten zien hoe je met positiviteit tegenslagen kunt overwinnen. Ondanks dat de dood naast je staat, kan je je focussen op positieve dingen.”

Ze was een ster in vooruit te kijken en zien wat nog kan, vertelt Spee. “Ze kwam in een rolstoel terecht door een medische fout en twee dagen later belde ze Dancing with the Stars om te vragen of ze nog mee mocht doen.”

'Verzamel herinneringen'

“Op de dag waarvan ze wist dat het de laatste was heeft ze nog een kopje thee gedronken met een vriendin en gelachen. Ze is echt met een glimlach op haar gezicht gestorven. Verzamel herinneringen in plaats van bezittingen, zei ze bij Humberto. En ben een beetje lief voor elkaar. Dat raakte veel mensen, zeker in deze tijden. Laten we dat meenemen naar het nieuwe normaal.”

Liever luisteren?

Mis niets met de nieuwsbrieven van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets.

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie