Sport

'Dit is de grootste non-blingbling-etappe van de Tour'

foto: De Kopgroepfoto: De Kopgroep
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dit is de grootste non-blingbling-etappe van de Tour'

[NOS - AVROTROS] Ook De Kopgroep heeft de rustdag achter de rug (gevuld met 'een stukje contemplatie jegens de koers') en blikt vanuit zijn coronavrije bubbel vooruit op de tweede Tourweek. Nu ook alle wielerploegen negatief zijn getest, kan er immers weer volop worden gekoerst. En dat leidt tot misschien wel de zwaarste etappe van deze tour op aanstaande vrijdag.

#12 - Ooh la la (S04) - De Kopgroep wielerpodcast

Maar eerst doen we aan eilandhopping, stelt Mart Smeets. Vandaag rijdt het peloton van Île d'Oléron naar Île de Ré en wielerveteraan Smeets is groot fan van de eilanden. "Het heeft iets totaal on-Frans; nette mensen, leuke schone hotels en havens waar geen bling bling is."

Massasprint

In 1983 vormde de startplek van vandaag nog de finish en Mart Smeets was tv-commentator van dienst. Er diende zich een massasprint aan. "Een massasprint, dat kun je, of dat kun je niet", stelt Smeets. "Dat durf je, of dat durf je niet." De sprint werd gewonnen door Magrini, een Italiaan die toen nog vrij onbekend was. Onder andere Vanderaerden, de Zwitser Klaus en Adrie van der Poel werden verslagen. Niemand die rekende op Magrini.

Waaieralarm

Zonder ook maar enige beklimming op de route ('het hoogste punt van de etappe is 16 meter hoog!', aldus Smeets), lijkt ook de etappe van vandaag voorbestemd om te eindigen in een massasprint. Tenzij de wind een rol gaat spelen. En dat lijkt niet uitgesloten, vertelt NOS-journalist Martijn Hendriks. Hij is al sinds gisteren in de omgeving en merkte dat gaandeweg de dag de wind behoorlijk op kan steken. Er kan dus voorzichtig een waaieralarm aangezet worden.

Natte Vinger

Toch zetten de mannen hun geld voorlopig in op de sprinters. Joost Vullings kiest voor Neerlands glorie Cees Bol, Mart Smeets kiest voor de eerste overwinning van Sam Bennet en Martijn Hendriks vertrouwt op de ongelooflijke benen van Wout van Aert. Zelf ook een gokje wagen? Doe mee met de Natte Vinger en maak kans op een exclusief De Kopgroep-mondkapje.

De Kopgroep

Drie gepassioneerde wielren-expert - Mart Smeets, Joost Vullings (EenVandaag) en Martijn Hendriks (NOS) geven in wielerpodcast De Kopgroep hun kijk op de Tour de France. Wat is het nieuws, wat gebeurde er in de geschiedenis van de ronde en wie zijn de kanshebbers? Meer informatie vind je hier. Abonneren kan via iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie