Sport
KRO-NCRV

Het beslissende moment van Usain Bolt en LeBron James in 5 gelikte minuten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het beslissende moment van Usain Bolt en LeBron James in 5 gelikte minuten

Apple heeft een nieuwe documentaireserie genaamd Greatness Code. Dit eerste seizoen bevat 7 afleveringen over het beslissende moment in de carrière van topatleten als LeBron James, Tom Brady, Alex Morgan, Shaun White en Usain Bolt.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=t2I3Yd27dGw" start="false"}

Trailer van de Greatness Code te zien via de streamingsdienst van Apple

"Het is om je vingers bij af te likken”, zegt sportmarketeer Bob van Oosterhout. "Het is bijna Quentin Tarantino-achtig." In deze nieuwe vertelvorm wordt in ongeveer vijf minuten het winnende of beslissende moment van een sportheld vol spektakel, muziek en visuals laten zien ondersteund door interviews met de sporter.

Nieuw genre

Volgens Van Oosterhout speelt dit nieuwe populaire genre in op de behoefte van onge mensen die niet graag (meer) kijken naar lange wedstrijden of documentaires.

Kees Jongkind maakt zelf documentaires voor onder andere Andere Tijden Sport. Hij vindt dit nieuwe genre niks. "Het is mooi gemaakt, maar het is een grote reclamespot. Het is het op het schild hijsen van een bepaalde sporter."

Als documentairemaker is Jongkind juist op zoek naar de 'rafelranden' van de sporter. "Alles wordt door de regisseur bepaald." De maker is volgens hem zo verzand in de vormgeving dat hij er niets meer bij voelt. "Ik kom er niet bij als kijker."

Netflix

Het is niet de eerste streamingsdienst die met sportdocumentaires probeert te scoren. Netflix timmert ook flink aan de weg. Met The Last Dance over Michael Jordan natuurlijk, maar ook met hun serie over de Formule 1 en de avonturen van Maradona bij een Mexicaanse voetbalclub.

Van Oosterhout: "De timing in coronaperiode waar geen sport op tv is, is perfect." Hierdoor hebben de afleveringen ook een grote impact. Van Oosterhout denkt dat het brengen van unieke 'achter de schermen-beelden' de toekomst gaan zijn in de sportdocumentaires. "Je krijgt extra informatie over de sporter en komt dichterbij het heldendom."

Ster advertentie
Ster advertentie