Buitenland
VPRO

Wat zombies in Netflix-serie Kingdom ons vertellen over Zuid-Korea

foto: JUHAN NOH/Netflix
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat zombies in Netflix-serie Kingdom ons vertellen over Zuid-Korea

Netflix-serie Kingdom is vijf jaar na de release nog altijd populair, ziet historicus Remco Breuker. Volgens hem moeten we de serie kijken om de huidige politieke realiteit van Zuid-Korea te begrijpen, zegt hij in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Wat zombies over Zuid-Korea vertellen

Kingdom

De prijswinnende serie toont zombies, politieke machtsspelletjes en intriges in een buitenlandse, middeleeuwse setting. De thriller van Kim Seong-hun en Kim Eun-hee kreeg twee Baeksang Arts Awards-nominaties, waaronder die voor Beste tv-drama.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Machtsspel

Zuid-Korea is deze dagen veel in het nieuws. Niet alleen vanwege oplopende spanningen met buurland Noord-Korea, of de stakingen die deze week de Koreaanse multinational Samsung platleggen, maar ook vanwege de president die onder vuur ligt.

Dat alles kan ook begrepen worden vanuit een Netflix-serie, vindt Koreadeskundige Remco Breuker. In de serie wordt een kroonprins buitenspel gezet door de schoonfamilie van zijn vader, de koning, die ziek is. Het toont volgens de historicus de macht die grote families achter de schermen hebben in Zuid-Korea. "In de huidige politieke context zie je ook dat buiten de president om grote bedrijven veel touwtjes in handen hebben in het land."

Quote

In de serie zie je dat de machthebbers zich daar weinig aan trekken, terwijl het volk er zwaar onder lijdt

Remco Breuker

Zombie-plaag

In Kingdom breekt er een zombie-epidemie uit, die volgens Breuker parallellen toont met de huidige Zuid-Koreaanse samenleving. "In de serie zie je dat de machthebbers zich daar weinig van aantrekken, terwijl het volk er zwaar onder lijdt." De historicus ziet het als symbool voor het lijden van de gewone Koreaan. "Recentelijk is er een demografische noodtoestand uitgeroepen. Veel mensen kiezen ervoor om geen kinderen te krijgen, of die naar het buitenland te sturen. Huizenprijzen zijn er torenhoog en de samenleving is gepolariseerd."

Wat zombies over Zuid-Korea vertellen - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie