Sport
NOS

De Pioniers: Jeannie Longo, de pionier van het Franse vrouwenwielrennen

  1. Nieuwschevron right
  2. De Pioniers: Jeannie Longo, de pionier van het Franse vrouwenwielrennen

Welke wielrenners zetten de wielersport op de kaart in hun thuisland? In De Pioniers vertellen verslaggevers Edwin Cornelissen, Steven Dalebout, Eline de Zeeuw en Jan-Kees van der Kun het verhaal van deze soms vergeten wielericonen. Over hun grootste triomfen, bewogen carrières en de schaduwzijden van vroeg succes. Vandaag: Jeannie Longo, de pionier van het Franse vrouwenwielrennen.

Jeannie Longo is de belichaming van het Franse vrouwenwielrennen. Ze beïnvloedde niet alleen haar eigen generatie, maar ook die daarna kwamen. En dat terwijl Longo oorspronkelijk niet eens wielrenster was: ze begon haar carrière als skiester, maar verruilde de latten voor de fiets.

'A legend on wheels'

"She’s a legend on wheels", jubelde een sportcommentator toen Longo zich op 49-jarige leeftijd kwalificeerde voor de Olympische Spelen van Beijng, in 2008. Ze zou uiteindelijk tot haar 58ste doorgaan, haar carrière besloeg drie decennia.

900 overwinningen schreef Longo op haar naam, waaronder negen wereldtitels, drie Tourzeges op rij (1987, 1988, 1989) en een olympische titel. Maar er hing niet altijd een jubelstemming rond Longo. Een nukkig mens, een slecht verliezer: haar bijnamen schetsen dat ze niet geliefd was in het peloton.

Neem de ruzie met haar Franse wielercollega Marc Madiot bijvoorbeeld. Een gerechtvaardigde ruzie, overigens: Madiot had in een interview gezegd dat hij vond dat er mannelijke en vrouwelijke sporten waren - en dat wielrennen in de eerste categorie vond vallen.

En dat was niet het enige akkefietje. Longo beschuldigde haar grote rivale van dopinggebruik, Leontien van Moorsel. Dat was in 1998, vlak nadat Longo een verrassende nederlaag leed tegen Van Moorsel. Tijdens een controle werd Longo vervolgens zelf betrapt.

Hoogtestage

Longo heeft veel betekend voor het Franse vrouwenwielrennen, de controverses rondom haar karakter ten spijt. Zo was ze betrokken bij de organisatie van de eerste Tour de France Femmes, zorgde ze voor de komst van lycrapakjes en ging ze - ver voordat het goed gebruik was – al op hoogtestage.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie