Sport
AVROTROS

Na een tumor in zijn arm maakt hockeyer Warmerdam nu zijn debuut in Oranje

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Na een tumor in zijn arm maakt hockeyer Warmerdam nu zijn debuut in Oranje

Hockeyer Dennis Warmerdam overwon een zeldzame vorm van kanker. Afgelopen week debuteerde hij in het Nederlands elftal en scoorde. Warmerdam noemt het in Humberto een ‘extra speciaal moment’. De Oranje-debutant had nooit verwacht: zijn arm leek geamputeerd te moeten worden.

Hockeyer Dennis Warmerdam maakt na tumor debuut in het Nederlands elftal

Vier jaar geleden kreeg Warmerdam te horen dat hij een tumor in zijn onderarm had, na al twee jaar met pijnklachten te hebben rondgelopen. "We gingen toen uit van overbelasting. Ik werd vaak naar huis gestuurd." Maar op een gegeven moment werd de pijn te heftig.

Amputeren

"Het zag er niet goed uit, het zat in mijn hele onderarm", blikt Warmerdam terug. En dus moesten er lastige keuzes worden gemaakt. "De veiligste manier om het te behandelen was om mijn hele arm te amputeren."

De amputatie zou vanzelfsprekend het einde van zijn hockeycarrière hebben betekend. En dus werd er naarstig naar andere mogelijkheden gezocht. "Ik kwam uit bij het AVL. Daar hebben ze een innovatieve chemobehandeling van drie maanden uitgevoerd. Helaas was de uitslag hiervan slecht en was de tumor juist vergroot."

Afscheidswedstrijd

En dus leek de amputatie waarheid te worden. "Dat was het moment dat ik het bericht deelde met mijn club en dat ik een afscheidswedstrijd heb gekregen. Op dat moment was het echt einde carrière", vertelt Warmerdam.

Maar daarna voltrok zich een klein wonder. "Twee weken na mijn afscheidswedstrijd werd ik gebeld door het AMC. Daar hebben ze nog eens goed gekeken naar de scans. Een plastisch chirurg wilde het graag proberen, mét behoud van de arm. Deze man is mijn ogen een genie."

Reconstructie

De plastisch chirurg heeft spier en huid uit het been van Warmerdam gehaald en daarvan een nieuwe arm gemaakt ."Het is een kunstwerk", zegt Warmerdam trots.

Het was vooraf niet duidelijk of zijn vingers nog zouden werken, maar vlak na de operatie bleek hij zijn wijsvinger al te kunnen bewegen. "Ik begon om mij heen te schreeuwen dat ik mijn wijsvinger nog kon bewegen. Uiteindelijk zag ik dat ik al mijn vingers kon bewegen en toen besefte ik ‘als ik dit kan, dan gaan we er nu weer alles uithalen."

Debuut

En afgelopen week was het moment dan eindelijk daar: voor het eerst betrad Warmerdam het kunstgras in het shirt van Oranje, in de Pro League-wedstrijd tegen België. Mét een goal voor de bijzondere debutant. "Het moment dat ik scoorde tijdens mijn debuut tegen België, was ik natuurlijk erg blij voor het team. Ik had toen nog niet besef over het verhaal van mijn arm."

Pas in de kleedkamer kwam het besef. Zijn telefoon ontplofte met positieve berichten. "Dat dit is gelukt maakt me heel trots."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie