Sport

Frank Heinen: 'Het feit dat niet alles maakbaar is, vind ik een geruststellende gedachte'

NTR
foto: Frank Heinenfoto: Frank Heinen
  1. Nieuwschevron right
  2. Frank Heinen: 'Het feit dat niet alles maakbaar is, vind ik een geruststellende gedachte'

In zijn nieuwe boek Buiten de lijnen schetst Frank Heinen de verhalen van meer dan 170 voetballers. Over hun leven op het veld, maar ook juist het leven buiten de lijnen. In Kunststof vertelt de schrijver over de rol van het lot in een (sport)leven.

'De beste sportboeken gaan eigenlijk niet over sport'

"Sport heeft al van jongs af aan mijn interesse", vertelt Heinen. "Ik ben geïnteresseerd in de verhalende kant. Ik heb lol in dat uitzoekwerk, het is een soort goud zoeken, het is verslavend. Al die levens die nog niet door iemand beschreven zijn, het is moeilijk om daar mee op te houden."

Bert Wagendorp zei tegen me: 'de beste sportboeken gaan eigenlijk niet over sport'. Het heeft een soort spiegelfunctie: wat in sport gebeurt, gebeurt in het echte leven ook. En omgekeerd, alles wat er in de wereld voorkomt, zit ook in voetbal. Het gaat niet alleen om talent, ook het land waar je geboren wordt heeft invloed, welke tijd en gesternte."

Quote

Het zijn allemaal verhalen waarin het lot zich meldt bij individuele levens.

Frank Heinen

Het lot, en daaruit voortvloeiend het noodlot, speelt een hoofdrol in alle verhalen. En dat fascineert Heinen: "Ik vind het geruststellend om te weten dat het lot een belangrijke rol in ieders leven heeft. Het zijn in dit geval allemaal voetballers, maar het zijn in eerste instantie levens van mensen. Soms speelt het voetbal maar een zijdelingse rol en begint het verhaal pas na het voetbal."

Het zijn allemaal verhalen waarin het lot zich meldt bij individuele levens. Het feit dat niet alles maakbaar is, dat je niet overal helemaal verantwoordelijk voor bent, voor je geluk en voor je ongeluk, vind ik een ietwat geruststellende gedachte. Ik ben ook wel oprecht benieuwd hoe mensen het leven aanpakken. Wat ze overkomt en hoe ze reageren op hetgeen wat hen overkomt."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie