Sport

De Kopgroep: Historische finish in Orcières-Merlette

foto: De Kopgroepfoto: De Kopgroep
  1. Nieuwschevron right
  2. De Kopgroep: Historische finish in Orcières-Merlette

[AVROTROS] Na een bloedstollende sprint tussen de sterkste sprinters van het peloton in de etappe van gisteren, is het vandaag de beurt aan de klassementsmannen om de krachten te vergelijken. In een lange loper gaat de finish bergop en worden de favorieten voor de eindzege voorin verwacht. Er wordt gefinisht in het plaatsje Orcières-Merlette.

Een finishplaats met een grote geschiedenis, vertelt Mart Smeets in wielerpodcast De Kopgroep.

#5 - Pocket rocket (S04) - De Kopgroep wielerpodcast

Mooie Ocaña

De overwinning in de Ronde van Frankrijk van 1971 lijkt voorbestemd voor Luis Ocaña. De Spanjaard in Franse dienst heeft al een etappe gewonnen met een enorme voorsprong op bijvoorbeeld Eddy Merckx, Lucien Van Impe, Joop Zoetemelk en alle andere groten van dat tijdperk.

Niet verwonderlijk, want Ocaña was een renner met drift. Geliefd bij alles wat vrouw - en waarschijnlijk ook man - was. In de etappe die finishte in Orcières-Merlette kwam hij op enorme voorsprong op alle grote kerels. De Tour leek beslist.

Doldwaze afdaling

De dag erop volgt de etappe van Orcières-Merlette naar Marseille. Rini Wagtmans heeft een plan. Hij trekt mede-Brabander Van der Vleuten mee en ook Eddy Merckx is betrokken. De etappe start bovenop en direct begint een groep van elf renners aan een dwaze afdaling. Ze nemen alle risico’s die je kunt nemen. En de mooie Ocaña, in het geel in het grote peloton, heeft het pas door als het te laat is.

Met twee minuten achterstand zet hij samen met het peloton de achtervolging in. Maar hoe hard er ook wordt gereden, de voorsprong van de elf renners blijft twee minuten. Anderhalf uur voor op schema komt de vluchtgroep al Marseille binnenrijden, waar de wegen nog niet eens zijn afgezet. Ze rossen over de finish in het stadion in de stad. En 1.56 minuut later volgt Ocaña, met een uitgeput peloton bij zich.

De voorsprong van Ocaña op Merckx is nog steeds 7,5 minuut, maar de mentale tik is uitgedeeld. Twee dagen later valt Ocaña in een regenachtige afdaling en moet hij opgeven. Merckx trekt het geel aan en zal die niet meer uittrekken.

Natte Vinger

Wie vandaag de opvolger van Luis Ocaña zal zijn in Orcières-Merlette is ook voor de mannen van wielerpodcast De Kopgroep nog een vraag. Martijn Hendriks rekent op gele truidrager Julian Alaphilippe, Joost Vullings zet in op Adam Yates en Mart Smeets gokt op een van de Izagirre’s.

Doe zelf ook mee met de Natte Vinger en maak kans op een exclusief De Kopgroep-mondkapje.

Drie gepassioneerde wielren-expert - Mart Smeets, Joost Vullings (EenVandaag) en Martijn Hendriks (NOS) geven in wielerpodcast De Kopgroep hun kijk op de Tour de France. Wat is het nieuws, wat gebeurde er in de geschiedenis van de ronde en wie zijn de kanshebbers? Meer informatie vind je hier. Abonneren kan via iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie