Sport

Alaphilippe komt bergop tekort, maar behoudt gele trui

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Alaphilippe komt bergop tekort, maar behoudt gele trui

[NOS] Wielrenner Julian Alaphilippe is er in de laatste Pyreneeënetappe van de Tour de France in geslaagd zijn gele trui te behouden. Alaphilippe kon voor het eerst de concurrentie bergop niet volgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De etappe werd gewonnen door Simon Yates. De Brit trok al vroeg in de etappe ten aanval en liet Simon Geschke in de slotklim, de Prat d'Albis, achter zich. Afgelopen donderdag won hij ook al de eerste Tourrit door de Pyreneeën.

Finale ontbrandt dankzij Pinot

Thibaut Pinot trok 5 kilometer van de finish de favorietengroep uit elkaar met een demarrage. Steven Kruijswijk en Geraint Thomas konden de Fransman niet volgen, terwijl Alaphilippe en Egan Bernal daar wel in slaagden.

Pinot bleef echter versnellen en daardoor moest ook Alaphilippe uiteindelijk capituleren, voor het eerst kon hij bergop niet mee met de besten in deze Tour. Alaphilippe zakte terug in de groep met Thomas en Kruijswijk.

Pinot, zaterdag winnaar op de Col du Tourmalet, reed ook weg bij Egan Bernal en ging op weg naar Mikel Landa, die op de voorlaatste klim al was gedemarreerd uit de favorietengroep.

Alaphilippe moet Kruijswijk laten gaan

Kruijswijk, die doorgaans het best rendeert bij een stabiel tempo, versnelde en viel Alaphilippe en Thomas daarmee aan, maar Poels reed zijn kopman Thomas terug. Een versnelling van Thomas werd Alaphilippe daarna te veel, terwijl Kruijswijk wel kon volgen.

Meerdere klassementsrenners die de afgelopen dagen veel tijd hadden verloren, namen plaats in de kopgroep van de dag. Onder anderen Nairo Quintana, Bauke Mollema, Vincenzo Nibali, Yates en Romain Bardet vielen aan in het begin van de etappe.

Mollema kon op de Mur de Péguère niet met de besten mee en ook Nibali zakte terug naar het peloton.

De Duitser Simon Geschke ging er op de klim vandoor en kreeg in de afdaling gezelschap van Yates. De twee werden op weg naar de slotklim achtervolgd door Quintana, Bardet, Alexei Loetsenko en Sebastian Reichenbach.

Zij werden op de Prat d'Albis allen ingerekend door de favorieten, van wie Pinot de beste indruk maakte.

Ster advertentie
Ster advertentie