Sport
EONOS

Oranje wint in Polen, maar ontbreekt toch op eindtoernooi Nations League

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oranje wint in Polen, maar ontbreekt toch op eindtoernooi Nations League

Het Nederlands elftal heeft de Nations League woensdagavond afgesloten met een overwinning in en tegen Polen: 2-1. De zege was echter niet genoeg om voor de tweede keer op rij de finaleronde van de Nations League te bereiken.

Daarvoor had het Oranje puntenverlies van Italië nodig, maar de Azzurri zegevierde dankzij doelpunten van Andrea Belotti en Domenico Berardi bij Bosnië en Herzegovina: 2-0.

De zege van Oranje in Polen kwam moeizaam tot stand. De ploeg van bondscoach Frank de Boer creëerde kans op kans, maar had de zaken achterin niet goed op orde. De Polen, met superspits Robert Lewandowski in de basis, konden zo diverse keren gevaarlijk counteren.

Er zouden frisse benen aan de aftrap staan, verklapte De Boer dinsdagochtend al over zijn opstelling. Hij voerde vier wijzigingen door ten opzichte van het duel met Bosnië en Herzegovina, zondag. Hans Hateboer, Patrick van Aanholt, Donyell Malen en Calvin Stengs stonden in de basis.

"Die frisse benen moeten voor de winst zorgen", zei de trainer vlak voor de wedstrijd. Maar binnen vijf minuten keek Oranje al tegen een achterstand aan. Een matige defensieve organisatie ging daaraan vooraf.

De verdediging stond niet goed, toen Hateboer bij een ingooi makkelijk balverlies leed. Stefan de Vrij stapte vervolgens uit, wat voor een gapend gat achterin zorgde. Davy Klaassen, balansbewaker op het middenveld, werd eruit gesprint door Kamil Józwiak en Daley Blind stapte te laat uit. Józwiak kapte hem uit en scoorde enigszins gelukkig via de binnenkant van de paal.

Toverwoord: effectiviteit

Verdedigend was het broos, maar het aanvalsspel van Oranje was daarentegen creatief en met tempoversnellingen. Nederland drukte Polen steeds meer naar achteren en zocht een gaatje in de as. Eenzelfde spelbeeld als te zien was in de vorige wedstrijd, afgelopen zondag tegen Bosnië en Herzegovina.

Na de vroege tegengoal van de Polen creëerde Nederland een spervuur aan kansen, maar 'effectiviteit' bleek het toverwoord. Want een schot van Georginio Wijnaldum miste kracht en een open kopkans van Donyell Malen ontbeerde de juiste richting.

Verder hadden ook Memphis Depay, Davy Klaassen en Frenkie de Jong de gelijkmaker op de schoen. In de hele eerste helft loste Oranje acht schoten, waarvan drie op doel.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie