Sport
EO

Koeman laat Depay staan. Terecht? 'Hij is een icoon van een generatie die het nét niet is'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Koeman laat Depay staan. Terecht? 'Hij is een icoon van een generatie die het nét niet is'

Net als in de wedstrijden tegen Polen en Frankrijk, zal bondscoach Ronald Koeman de keuze maken om Memphis Depay in de spits te laten spelen. Onterecht, vindt AD-journalist Emile Schelvis, die in Berlijn is. "Hij is een icoon van een generatie die het nét niet is", zegt hij in Dit is de Dag.

Wie moet er in de spits staan bij Oranje? (24 juni 2024) - Dit is de Dag

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schelvis heeft het een beetje gehad Memphis Depay en merkt dat dat ook voor supporters geldt. "Hij zorgt een beetje voor ergernis, maar als je statistieken gaat bekijken, dan heeft het Nederlands elftal heel weinig gewonnen met hem. En dat geldt ook een beetje voor zijn clubcarrière, het is allemaal nét niet…"

Journalist en voetbalkenner Frits Barend staat nog wel achter Depay. "Hij is gewoon de beste, maar hij heeft een moeilijk jaar achter de rug. Je moet wel zorgen dat hij in de positie kan komen waar hij het beste is", vindt hij.

'Stel Weghorst op'

Schelvis ziet het liefst Wout Weghorst in de spits. "Kijk, Weghorst is niet het toonbeeld van een ideale, gepolijste Oranje-spits, maar hij levert wel. Draai de rollen gewoon een keer om: als invaller kan Memphis ook heel belangrijk zijn."

Barend ziet Weghorst als een ideaal plan B. "Het leuke van Weghorst is dat je van plan A naar plan B kunt gaan, maar als je met Weghorst begint, heb je geen plan B meer", vindt hij. Oud-voetballer Jan van Halst is het hiermee eens: "Weghorst moet je achter de hand houden. Als je achterstaat, ga je wat opportunistischer spelen, dan is lengte heel prettig, dan is een koele afmaker heel prettig. Weghorst is gewoon geen goede meevoetballer."

Schelvis vindt dat onzin. "We hebben er een pinchhitter van gemaakt, maar de reden dat hij zo vaak moet komen opdraven is omdat de spelers voor hem niet functioneren…"

Nog een optie: Depay op 10

Van Halst heeft nog een optie: Memphis Depay op het middenveld zetten, op 10. Hij ziet het liefst Malen en Gakpo voorin. "We hebben geen spelers die er op dit moment bovenuit steken, maar als je Frimpong, Depay, Malen en Gakpo opstelt, dan ga ik er wel voor zitten", zegt hij. "Het zijn allemaal geen klassieke spitsen, maar ze zwerven. Dat is heel moeilijk te verdedigen."

Barend vindt Depay op 10 ook een goede optie, ook omdat Xavi Simons op die positie ook nog niet perfect is. Hij denkt niet dat Koeman Depay op de bank zal zetten: "Hij is belangrijk voor Koeman. Hij haalde hem zelf naar Barcelona."

Niets missen van het EK?

Luister elke speeldag naar de NOS Voetbalpodcast EK-editie. Nog voor je eerste kop koffie ben je bijgepraat door Arno Vermeulen, Jeroen Stekelenburg en een dagelijkse tafel met gasten.

Liever kijken? Ze zijn ook te zien op het YouTube-kanaal van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie