Sport

Alles goed voorbereid en toch geen geel

EONOS
foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Alles goed voorbereid en toch geen geel

De ontknoping van de Ronde van Frankrijk was er een om je vingers bij af te likken. De leden van het Sportforum waren het er allemaal over eens. Maar waar Danny Nelissen zich vooral verbaasde over de nederlaag van Jumbo-Visma kopman Primoz Roglic, genoot Renate Verhoofstad vooral van de prestatie van die andere Sloveen: Tadej Pogacar. "Ik zit nog na te stuiteren na twee dagen. Uiteindelijk zijn dit de momenten waar het in de sport om draait."

De Ronde van Frankrijk leek een groot succes te worden voor Jumbo-Visma, de Nederlandse wielerploeg met kopmannen Primož Roglic en Tom Dumoulin. Maar de tijdrit gooide op de voorlaatste dag roet in het eten. Terwijl vooraf alles tot in de puntjes was geregeld ging het toch mis. Volgens NOS-commentator en wieleranalist Danny Nelissen heel simpel te verklaren: "Roglic is tegen zijn slechte dag aangelopen precies op het moment dat hij het niet moest hebben."

Renate Verhoofstad, journaliste en programmamaker bij de VPRO, verwijst naar de buitenlandse media. Die vinden dat Jumbo-Visma tactische fouten heeft gemaakt. "Roglic krijgt het verwijt, en daarmee ook zijn ploeg, dat hij op de verkeerde tegenstander heeft zitten loeren."

'Gewoon je bek houden'

De minister-president constateerde dat de voetbalfans zich dit weekend niet aan de regels hielden. Er werd gejuicht, gezongen en geschreeuwd en daar had Mark Rutte weinig begrip voor. "Gewoon je bek houden als je zit en naar de wedstrijd kijken" was zijn advies. Voetbalanalist Kees Kwakman was bij Feyenoord op bezoek en zag dat de Rotterdamse club alles goed had geregeld. Maar dat de fans dan toch de regels aan hun laars lappen is niet te voorkomen.

"Je kan niet van supporters vragen dat ze bij een doelpunt 'hoera' gaan roepen, dat is gekkigheid, dan moeten ze gewoon andere maatregelen nemen." Renate Verhoofstad keek daarom ook met verbazing naar een aantal Tour-etappes waar ze de fans dicht bij de renners zag komen met alle risico's van dien.

Nieuwe bondscoach

In het Sportforum kwamen ook de prestaties van de topclubs in de eredivisie voorbij. De makkelijke zege van Ajax, het gelijke spel van Feyenoord en de blunderende doelman bij PSV. Maar ook de toekomstige bondscoach van het Nederlands elftal werd besproken. De KNVB is zo goed als rond met Frank de Boer.

De forumleden snappen vooral niet dat Louis van Gaal door de voetbalbond is gepasseerd. "Hij wilde graag, hij was vrij, wat een boegbeeld en het is ook nog eens een van de beste coaches die we ooit hebben gehad", zegt Kwakman. Verhoofstad vindt het jammer dat er opnieuw in hetzelfde vijvertje wordt gevist. "Waarom niet ook een keer buiten de landsgrenzen kijken?"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie