Sport
NOS

Anish Giri wint Tata Steel-toernooi

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Anish Giri wint Tata Steel-toernooi

Schaker Anish Giri heeft de 85ste editie van het Tata Steel-toernooi op zijn naam geschreven. Het is de derde Nederlander die het prestigieuze toernooi in Wijk aan Zee wint.

Giri neemt de titel over van wereldkampioen Magnus Carlsen, die het toernooi acht keer won. "Het is heel bijzonder. Omdat het een groot toernooi is en het is in mijn thuisland", zei Giri na afloop.

In de dertiende en laatste ronde was Giri met wit te sterk voor de Roemeen Richard Rapport. De partij was in evenwicht totdat de Roemeen een blunder maakte en zijn koning in gevaar bracht. Giri sloeg vervolgens toe met een briljante torenzet. Hierdoor was Rapport kansloos en een paar zetten later gaf hij op.

De 29-jarige Giri was eerder al twee keer dicht bij de eindwinst van het toernooi. In 2018 (Magnus Carlsen) en in 2021 (Jorden van Foreest) verloor hij als gedeeld nummer een na dertien ronden de barrage.

Feestje?

De kersvers kampioen heeft zelf geen rekening gehouden met een feestje. "Ik kreeg deze vraag eerder en zei dat ik geen plannen heb, maar mijn vrouw zei dat het anders zit. Dus het wordt toch wel een feestje, denk ik."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie