Sport
EONOS

Op deze dag in het verleden: de vliegramp van Grande Torino

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Op deze dag in het verleden: de vliegramp van Grande Torino

In Langs de Lijn En Omstreken wordt er iedere dag gekeken naar de sportgeschiedenis van die dag. Vandaag 4 mei. Op die dag in 1949 voltrekt zich een ramp die in Italië nog ieder jaar herdacht wordt.

De voetballers van AC Torino, op dat moment misschien wel de beste ter wereld en liefkozend Grande Torino genoemd, vliegen vanuit Lissabon terug naar Turijn. Vlak voor de landing vliegt het vliegtuig met 31 inzittenden tegen de basiliek op de heuvel van Superga.

De Nederlandse Italiaan Roberto Pennino schreef er een boek over . "In 1999 was ik op Sicilië met mijn vrouw en vond ik daar een vergeeld krantenartikel wat helemaal gewijd was aan dat team. Ik kende het verhaal toen nog niet, maar was wel geboeid. Mijn moeder was dit jaar net overleden, geboren in datzelfde rampjaar en 49 jaar geworden. Toen was mijn interesse in deze vliegramp wel gewekt."

Jeugdteam

In Nederlandse media was er weinig over de ramp te vinden, in Italiaanse wel. In die berichtgeving viel Pennino iets op. "Een onderdeel kwam nooit ter sprake kwam, over het jeugdteam dat na de ramp moest worden ingezet in de competitie."

"Toen is mijn zoektocht naar de spelers begonnen, ik sprak toen ook met een van de spelers die de dans was ontsprongen vanwege een blessure en kwam uiteindelijk ook bij de aanvoerder van het jeugdteam terecht."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie