Sport
KRO-NCRV

Amnesty: 'Boycot WK voetbal Qatar gaat arbeiders daar niet helpen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amnesty: 'Boycot WK voetbal Qatar gaat arbeiders daar niet helpen'

"Een boycot van het WK voetbal in Qatar zal de arbeiders daar niet helpen", dat zegt een woordvoerder van Amnesty International in Spraakmakers. Beter zou zijn om druk uit te blijven oefenen, vanuit voetbalbonden en regeringen op de FIFA, om de omstandigheden verder te verbeteren.

"Het allerslechtste wat er zou kunnen gebeuren voor de arbeiders, is dat ze nu nog naar huis gestuurd worden", zegt woordvoerder Ruud Bosgraaf van Amnesty. "Dan zijn ze hun hele inkomen kwijt en het gaat hier om heel arme mensen. Arbeidsomstandigheden zijn slecht en dat moet beter. Maar een boycot verbetert de zaak niet, mogelijk verslechtert het juist."

De Amerikaanse justitie toonde aan dat Qatar door omkoping het WK toegewezen kreeg. Later openbaarde Amnesty International dat er op grote schaal mensenrechten worden geschonden bij de bouw van stadions. Daarbij zijn zeker 6.500 mensen overleden, schreef The Guardian. Gastarbeiders werken onder erbarmelijke omstandigheden en worden niet altijd uitbetaald.

Druk uitoefenen

Het is nu vooral zaak dat voetbalbonden en regeringen druk uit te blijven oefenen op de FIFA, zegt Bosgraaf. Met die druk hoopt Amnesty de situatie voor arbeiders te verbeteren. "Want het gaat niet alleen om de bouw van stadions, dat is grotendeels afgelopen. Migranten gaan werken in hotels, stadions en op het vliegveld. Daar kan ook nog heel veel verbeterd worden. Alles wat lukt is mooi meegenomen."

De druk op de wereldvoetbalbond helpt volgens Bosgraaf. "Nadat Amnesty aan de bel trok over arbeiders die zeven maanden niet betaald kregen, ondernam de FIFA alsnog actie en kregen mensen wél betaald. En voor de toekomstige toewijzing van toernooien - Qatar had het natuurlijk nooit mogen krijgen - worden mensenrechten nu ook meegenomen in de bid."

Wat doet de KNVB?

Ook de KNVB moet zich dus uitspreken, zegt Amnesty. Volgens Chris van Nijnatten, woordvoerder bij de KNVB, is de Nederlandse voetbalbond daar mee bezig. "We volgen het advies van Amnesty op dat je het WK moet gebruiken om de aandacht te vestigen op de wantoestanden in Qatar."

"De KNVB heeft afgelopen week nog contact gehad met FIFA-voorzitter Gianni Infantino om kenbaar te maken dat dit moet gebeuren", vertelt Van Nijnatten. "En we willen hierin samen optrekken met een aantal vooraanstaande Europese voetballanden." Daarover zijn nog geen afspraken gemaakt, maar de KNVB verwacht wel dat het daarvan gaat komen.

Ook blijft de KNVB bij het standpunt dat het WK nooit in Qatar gespeeld had moeten worden, zegt de woordvoerder. "Het was niks, het is niks en wordt niks. Jammer dat we erheen moeten, maar we gaan er wel heen."

Stand.nl: FIFA en de KNVB moeten de druk op Qatar opvoeren

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie