Sport
KRO-NCRV

Twijfels rondom de Olympische Spelen in Tokio groeien

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Twijfels rondom de Olympische Spelen in Tokio groeien

Twijfels rondom het doorgaan van de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio, zaterdag over precies een half jaar, groeien. Volgens The Times is er in gastland Japan zelfs al besloten dat het niet doorgaat. Sportjournalist John Volkers van de Volkskrant rekent niet op een sportzomer, vertelt hij bij Spraakmakers.

"Ik zet nog wel drie vraagtekens achter de Spelen", vertelt Volkers die er rekening mee houdt dat de sportzomer er dit jaar niet komt. Het zal volgens hem vooral afhangen van hoeveel er voor die tijd gevaccineerd kan worden. "Als het Internationaal Olympisch Comité (IOC) niet dertig- tot veertigduizend vaccins kan inkopen, zijn de Spelen niet te organiseren."

Vaccineren

Ook volgens Chef de Mission Pieter van den Hoogenband is vaccineren de sleutel tot de Spelen in Tokio, vertelt Volkers. Die stonden gepland voor 2020, maar werden vanwege de coronacrisis verzet naar 2021. Nog los van of het IOC aan zoveel vaccins kan komen, wijst Volkers op de ethische dilemma's waarvoor ze komen te staan zodra gezonde sporters voorrang krijgen met vaccineren.

Als het niet doorgaat, zal dat in maart of op zijn laatst mei bekend worden, denkt Volkers. "Eind april moeten hotels betaald zijn. Sporters gaan een dorp in, maar alle tienduizenden mensen eromheen moeten ook ergens slapen."

'Bijna onverteerbaar'

Voor sporters is deze onzekerheid "bijna onverteerbaar", vertelt Olympisch schaatskampioen Mark Tuitert. "Sporters moeten een stip op de agenda hebben om zich op te richten. Ze moeten ervan uitgaan dat het doorgaat. Maar die focus houden is moeilijk als je vier jaar traint voor dat ene doel, nu vijf jaar en mogelijk nog langer."

Sporters kunnen schakelen zodra er een nieuw doel is, vertelt Tuitert, "maar dan moet dat doel wel een keer gaan gebeuren". "En voor sporters als Epke Zonderland die er nog één keer voor willen gaan, zijn de omstandigheden nog lastiger."

SP - Stand

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie