Sport

Sportforum: 'Beleid zorgt voor medailles'

EONOS
foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportforum: 'Beleid zorgt voor medailles'

De sportzomer is klaar. Tien weken topsport zitten erop. Het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen, allemaal zijn ze ten einde. Genoeg om op terug te blikken en dat gebeurt dan ook in het Sportforum.

Onder leiding van presentatoren Tim de Wit en Tom van 't Hek blikken Willem Vissers (Volkskrant), Barbara Barend (Helden) en Joep Schreuder (NOS) erop terug.

Olympische Spelen

Het waren voor Nederland succesvolle Olympische Spelen. In totaal werden er 36 medailles gewonnen. Een record voor Nederland.

De Nederlandse atleten pakten acht medailles en Vissers heeft er een verklaring voor. "Het komt door Papendal. Door samen te trainen en elkaar te inspireren." Schreuder vult aan. "Beleid zorgt voor medailles."

Luister hier naar het hele Sportforum.

Na de Spelen reist de vraag welke sportbonden aanspraak moeten maken op de pot met geld, die sportkoepel NOC*NSF beschikbaar stelt. Barend is van mening dat er moet worden geïnvesteerd in atletiek.

"Daar zijn we nu zo goed in en het is zo'n mondiale sport. De drempel is laag, je hoeft geen stick te kopen, geen schoenen te hebben om te gaan lopen. Je kan zo naar de atletiekbaan. Ik zou daar voorlopig op blijven inzetten."

Eredivisie

Na de 0-4 overwinning van PSV op Ajax om de Johan Cruijff Schaal, wacht er een mooi eredivisieseizoen, wordt er aan tafel gesteld. PSV-speler Noni Madueke stal met twee doelpunten de show tegen Ajax en sommige voetbalvolgers denken dat hij deze transferperiode nog wordt weggekaapt door een buitenlandse club.

Barend hoopt dat Madueke een verstandige beslissing neemt en in Eindhoven blijft. "Hij is nu de ster van PSV en gaat daar veel spelen."

Hoe staan de clubs ervoor?

De aankopen van PSV en Ajax worden besproken en ook wordt er ingegaan op de selecties van Feyenoord en AZ.

Vissers stelt dat de Rotterdammers fris spelen sinds de komst van Arne Slot. "Advocaat was geen kampioen in het opstellen van jonge gasten. Slot liet gisteren allemaal jonge gasten spelen waar niemand van gehoord heeft, de kleunen er gewoon in." Barend vult aan: "De schwung zit er weer in."

Bij AZ zijn sterkhouders Calvin Stengs, Myron Boadu en doelman Marco Bizot vertrokken. Schreuder stelt dat de Alkmaarders aan kwaliteit hebben ingeleverd. Volgens Vissers heeft AZ een goede deal gemaakt door deze spelers op het juiste moment te verkopen.

"Stengs heeft niet zo'n goed seizoen gehad vorig jaar, maar ze hebben voor hem en Boadu allebei wel zo'n vijftien miljoen euro gekregen. Dat zijn geweldige bedragen."

Tot slot wordt er gesproken over het vertrek van Lionel Messi bij Barcelona en de door Erik ten Hag gewonnen Rinus Michels Award.


Ster advertentie
Ster advertentie