EONOS

2. Emery maakt reputatie waar: Villarreal wint de Europa League na bizarre penaltyreeks

Villarreal heeft de Europa League gewonnen. Na de reguliere speeltijd en de verlenging stond het 1-1. Een bizarre strafschoppenserie volgde; pas na 22 penalty's was het beslist. Donny van de Beek zat bij United op de bank en kwam niet binnen de lijnen.

Villarreal leek een beetje zenuwachtig en begon slecht aan het duel. De Spanjaarden kwamen wél op voorsprong dankzij goaltjesdief Gerard Moreno. De spits werkte een vrije bal binnen van Dani Parejo: 1-0. Manchester United kwam goed uit de kleedkamer. Edinson Cavani bracht United tien minuten na rust op gelijke hoogte. De Engelsen kregen vervolgens de betere kansen, maar gescoord werd er niet meer in de tweede helft.

Strafschoppen
Ook in de verlenging geen goals en dus moesten de teams strafschoppen nemen. De teams hielden hun zenuwen goed in bedwang. Pas na 21 (!!!) penalty’s ging er eentje mis. Doelman Geronimo Rulli werd de held van de avond. Hij schoot penalty nummer 21 binnen en pakte nummer 22, die werd geschoten door zijn collega onder de lat, David de Gea.

Specialist Emery
Zo maakt Unai Emery zijn reputatie van koning van de Europa League waar. De Spaanse trainer won de Europa League al drie keer met Sevilla en is dankzij deze overwinning met Villarreal nu alleen recordhouder: geen enkele andere trainer won de Europa League (of diens voorganger de UEFA Cup) vier keer.

Verdriet in Eindhoven
De nederlaag van Manchester United is slecht nieuws voor het Nederlandse voetbal, en dan voornamelijk voor PSV. Bij een overwinning van United zou de nummer twee van de eredivisie, PSV, instromen in de derde voorronde van de Champions League in plaats van in de tweede voorronde. Dat is dus helaas voor alles en iedereen in Eindhoven niet het geval.