Sport
AVROTROS

Zo hielpen de Olympische waterpolosters bij het succes van de voetbalvrouwen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo hielpen de Olympische waterpolosters bij het succes van de voetbalvrouwen

De OranjeLeeuwinnen hebben de WK-finale gehaald. Een fantastische prestatie, en daar weet oud-waterpoloster Daniëlle de Bruijn alles van. Zij won in 2008 verrassend Olympisch goud met haar ploeg, door van wereldkampioen Amerika te winnen. In Radio EenVandaag vertelt ze over de verrassende link met de voetbalvrouwen.

Totaal verrassend schopten de waterpolo-dames het tot de finale op de Olympische Spelen van 2008. In Peking wist de ploeg van bondscoach Robin van Galen ternauwernood de poulefase te overleven. Daarna maakten de waterpolosters korte metten met Hongarije en regerend Olympisch kampioen Italië. Een ongelooflijk sprookje met als laatste hoofdstuk de grote finale tegen wereldkampioen Amerika. "We verbaasden onszelf dat we bleven winnen", vertelt oud-international Daniëlle de Bruijn.

Rustig en ontspannen blijven

Ze was aanvankelijk gestopt als international, maar werd door Van Galen bij de ploeg gevraagd, omdat ze scorend vermogen had. De Bruijn ging op het verzoek in en sloot zich alsnog voor een paar jaar bij het damesteam aan. En dat bleek een gouden beslissing, want De Bruijn bleek in topvorm.

De waterpolosters bevestigden dat winnen van een topfavoriet absoluut mogelijk is. "Wij gingen met veel strijdlust de wedstrijd in", aldus Daniëlle de Bruijn. "We hadden niks te verliezen, dus we waren vrij blanco. Voor de wedstrijd sta je in een soort wachtruimte. We stonden tegenover de Amerikanen. We zagen dat ze erg gespannen waren. Ze waren geïntimideerd door het feit dat wij juist heel rustig en ontspannen bleven."

'Eén grote verrassing'

De eerste psychologische tik was uitgedeeld. Het had succes in de beginfase van de wedstrijd. Oranje kwam op ruime voorsprong, maar Amerika herpakte zich. In de laatste minuut was de stand gelijk, 8-8. De Amerikanen kregen na een overtreding een straf, waardoor Oranje met een speelster meer in het water lag.

Het team had de situatie van tevoren ingestudeerd en met een hard schot besliste Daniëlle de Bruijn de wedstrijd: een gouden medaille voor Oranje. "Het was één grote verrassing. Ik word er nog steeds heel blij van als ik er aan denk", vertelt De Bruijn.

Fax van de voetbaldames

Vlak voor de finale kwam er een verrassende fax uit Nederland. "We kregen een bericht van de toenmalige voetbaldames. Ze wensten ons succes en vertelden dat de waterpolodames hun voorbeeld waren. Ze hoopten ook ooit te kunnen presteren wat wij toen hadden gepresteerd."

De voetbalsters kunnen nu in de voetsporen treden van de waterpolodames: winnen in de finale van een groot toernooi van topfavoriet Amerika. Volgens De Bruijn hebben de OranjeLeeuwinnen zeker kans: "Met hard werken en met geloof in elkaar kun je heel ver komen. En je hebt een beetje geluk nodig. Als het allemaal goed valt kun je een heel grote prestatie neerzetten. Amerika is favoriet, zij moeten presteren. Het zal moeilijk worden, maar ze hebben zeker een kans!"

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie