Sport
KRO-NCRV

Kees Jansma: 'Frank de Boer moet beseffen dat hij het niet goed gedaan heeft'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kees Jansma: 'Frank de Boer moet beseffen dat hij het niet goed gedaan heeft'

Na de uitschakeling van het Nederlands elftal op het EK moet de bondscoach goed nadenken over zijn toekomst, vindt oud-perschef van Oranje en voetbaljournalist Kees Jansma. "Ik denk dat Frank de Boer moet beseffen dat hij het niet goed gedaan heeft. Daar moet hij dan maar zelf consequenties aan verbinden", zegt Jansma bij Spraakmakers.

Was het de hitte? De 5-3-2? Of lag het aan de ‘onbegrijpelijke wissels'? Wat het ook was, de wedstrijd zondagavond van het Nederlands elftal tegen Tsjechië was niet al te best, kunnen we wel concluderen. De Tsjechen stuurde Oranje met een 0-2 verlies naar huis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Carrière in het slop

Volgens Jansma is het jammer dat De Boer het zo slecht gedaan heeft. "Het is een geweldige speler geweest. Hij is kampioen geworden met Ajax, maar daarna is zijn carrière een beetje in het slop geraakt en daar is hij niet uitgekomen dit toernooi. Het is gewoon niet gelukt."

'Rare keuzes'

Volgens Jansma heeft De Boer verschillende rare keuzes gemaakt dit EK. Naast het systeem – wat De Boer niet goed heeft kunnen uitleggen – vond hij het opvallend dat speler Wout Weghorst eerst niet werd opgeroepen, vervolgens in de basis stond en zondag weer niet opgesteld werd.

Ook verbaasde hij zich over de wissel van Donyell Malen voor Quincy Promes zondag. "Ik heb vrij forse wenkbrauwen en die heb ik ook fors gefronst." Ook de uitleg van De Boer over die wissel vindt Jansma opmerkelijk; Malen zou volgens de bondscoach niet langer dan 60 minuten voluit kunnen spelen. "Ik zie de logica er nog niet van in. Nog steeds niet."

België

Vlaamse voetbaljournalist Hilde van Malderen stoorde zich vooral aan de mentaliteit van Oranje. Er werd volgens haar vooral gekeken naar zwakke tegenstanders in plaats van uit te gaan van de eigen kracht. "Als je kampioen wil worden dan moet je tegen iedere ploeg kunnen winnen. Dat moet de mentaliteit zijn van een echte kampioen."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Stand.nl: Er is goed te leven met de uitschakeling van dit oranje

Ster advertentie
Ster advertentie