Sport

Oud-voetballer Abel Tamata volgt zijn dromen

BNNVARA
foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-voetballer Abel Tamata volgt zijn dromen

Hij werd landskampioen met PSV en er was een gouden toekomst voor hem in de voetbalwereld voorspeld: Abel Tamata (27). Toch stopte hij al op zijn 27ste met voetballen, bij De Nieuws BV vertelt hij hoe zijn nieuwe leven eruit ziet.

Tamata heeft leren voetballen van zijn vader. Van kleins af aan trainden ze samen. Tamata's vader speelde dan ook een grote rol in zijn leven. In 2007 kwam Tamata vanuit de jeugdopleiding van NAC naar PSV. En eind 2010 maakte hij zijn debuut in een Europa League-duel. In het seizoen van 2014/2015 werd Tamata kampioen met PSV: het hoogtepunt van zijn carrière.

Quote

Ik zei letterlijk tegen mijn vader, dat is dan jouw keuze en niet mijn keuze.

Abel Tamata

Geen contact met zijn vader

Toen Tamata in het eerste van PSV speelde verbrak zijn vader het contact met hem. Een heftige periode voor Tamata aangezien hij een groot deel van zijn voetbalsucces aan zijn vader had te danken. ''Mijn vader is geboren en getogen in Congo en is eenkennig. Hij is minder open-minded dan de gemiddelde Nederlander en is ook heel gelovig. Ik had op dat moment een relatie met een Afrikaans meisje uit een ander land. Het was een hele nette relatie maar de beide vaders waren het er niet mee eens. Ze hebben ons onder druk gezet door te kiezen of je partner of wij. Ik zei letterlijk tegen mijn vader, dat is dan jouw keuze en niet mijn keuze.''

Twee jaar lang hadden vader en zoon nauwelijks contact, op enkele korte telefoongesprekken na. Tamata is christelijk opgevoed. En het meisje over wie hij vertelt - inmiddels zijn vrouw - is islamitisch opgevoed met een Guinese achtergrond. In beide landen is het gebruikelijk dat als je trouwt, je ook trouwt met de familie.

Tamata: ''Het is gewoon zo, ik kijk meer naar waar ik wel controle over heb. Gelukkig besef ik me dat de generatie van mijn vader daar vrij weinig aan kan doen. In andere dingen is hij een fantastische vader. Gedurende mijn voetbalcarrière was dit wel het zwaarste wat ik heb meegemaakt.'' Gelukkig is het contact ondertussen weer redelijk hersteld.

Verkeerde keuzes

De combinatie van verkeerde keuzes en blessures zijn volgens Tamata de reden waarom zijn voetbal carrière op jonge leeftijd ten einde kwam. ''Ik brak mijn been na een aantal wedstrijden gespeeld te hebben bij het eerste van PSV. Het jaar daarop werd ik verhuurd aan Roda JC en daar speelde ik heel lekker, ondanks enkele kleine blessures. Toen ben ik terug gegaan naar PSV en heb ik twee jaar op de bank gezeten. Ik denk dat dat funest is voor iemand die blessure gevoelig is.''

Quote

Ik wil gewoon van waarde zijn

Abel Tamata

Een nieuwe carrière

Tamata verruilde begin dit jaar de kleedkamerbankjes voor de collegebanken en rondde binnen een jaar een master sportmanagement af. Daarna ging hij aan de slag als artiestenbegeleider bij SPEC, het artiestenmanagementbureau van zijn zus en zwager Ali B. In een persoonlijke boodschap van Ali B. noemt hij Tamata één van de laatst overgebleven idealisten en iemand die zijn eigen dromen volgt.

Maar wat is die droom volgens Tamata? ''Ik wil gewoon van waarde zijn. Je leeft maar één keer, je hebt maar een bepaald aantal jaren en wat laat je achter? Ik had heel erg het gevoel dat, als ik daar meer voor was gegaan tijdens mijn sportcarrière, ik er meer uit had gehaald.''

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie