Sport

Sifan Hassans trainer Salazar voor vier jaar geschorst vanwege doping

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sifan Hassans trainer Salazar voor vier jaar geschorst vanwege doping

De Amerikaanse atletiektrainer Alberto Salazar, die onder anderen Sifan Hassan onder zijn hoede heeft, is voor vier jaar geschorst. Volgens het Amerikaanse dopingagentschap USADA is hij schuldig aan meerdere dopingovertredingen. Zo zou hij atleten die hij trainde hebben voorzien van testosteron.

Salazar, een oud-marathonloper, staat bekend om zijn experimentele trainingsmethodes in zijn trainingscentrum in Oregon. Hij wordt al geruime tijd in verband gebracht met doping.

Hassan niet genoemd in dopingzaak

De omstreden reputatie van Salazar weerhield Sifan Hassan er eind 2016 niet van om met hem in zee te gaan. De Nederlandse heeft voortdurend gezegd dat ze zich nooit zal inlaten met doping. Haar naam is ook niet genoemd in de dopingzaak rond Salazar.

"Maar ze zal wel aan de tand worden gevoeld", vertelt sportcommentator Andy Houtkamp in het NOS Radio 1 Journaal. "Toen ze naar hem ging werd al gezegd: pas op, hij heeft een zweem van foutheid om zich heen hangen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

USADA zegt dat de straf is opgelegd op basis van veel bewijs, waaronder getuigenverklaringen van atleten. Onder hen is de Britse hardloopster Kara Goucher, die in 2015 in een BBC-documentaire een boekje opendeed over de praktijken van Salazar.

Mo Farah

Salazar trainde in het verleden onder anderen ook de succesvolle Britse langeafstandslopers Mo Farah en Galen Rupp. Beiden hebben altijd betrokkenheid bij doping ontkend.

De Amerikaan heeft nog niet gereageerd op zijn schorsing. Afgelopen zaterdag zag hij zijn pupil Hassan in Doha WK-goud winnen op de 10.000 meter.

Ster advertentie
Ster advertentie