Sport
EONOS

Sportforum: 'Steeds meer landenteams zoeken over de grens naar voetbaltalent'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportforum: 'Steeds meer landenteams zoeken over de grens naar voetbaltalent'

Marokko kwam op het afgelopen WK voetbal historisch ver, met een selectie met meerdere spelers die buiten Marokko zijn geboren. Het past in een trend van landenteams die in het buitenland actief op zoek zijn naar spelers met meerdere paspoorten.

Zo speurt ook de voetbalbond van de Verenigde Staten in de hele wereld competities af naar spelers met een Amerikaanse wortels. "Daar speelden een aantal jongens in die helemaal niet in Amerika gewoond hebben", zegt analist Robert Maaskant in het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken. "Die zijn in Duitsland geboren en opgegroeid en opgeleid bij Duitse clubs. Dat soort spelers zullen ze steeds meer gaan zoeken."

Verschillen worden kleiner

Sportmarketeer Bob van Oosterhout ziet de verschillen tussen landen daardoor kleiner worden. "Het niveau verbetert mondiaal sterk. Ook in Aziƫ zie je dat stap voor stap. Ook in Afrika en Noord-Amerika. Voetbal is de grootste sport in de wereld en er gaat enorm veel geld in om. Ieder land gaat welke achterstand dan ook stap voor stap inhalen."

Toch zullen landen uit Europa en Zuid-Amerika toonaangevend blijven, denkt Maaskant. "Je kunt geen heel elftal uit het buitenland halen. Je zult altijd afhankelijk blijven van lichtingen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie