Sport
EONOS

Sportforum over de 'mind game' van elf meter

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportforum over de 'mind game' van elf meter

Tijdens het WK in Qatar zijn er al veel ballen op stip gelegd. Terecht of onterecht, één ding is zeker, grote namen als Lionel Messi, Robbert Lewandowski en Harry Kane miste al vanaf elf meter. "Het is te trainen, maar de druk is niet na te bootsen", klinkt het in het Sportforum.

Daarin bespreken voetbalanalist Kees Kwakman, oud-keeper Ronald Waterreus en drievoudig Nederlands en Marokkaans international Dries Boussatta de penalty's van dit toernooi in Langs de Lijn en Omstreken.

Er zijn dit WK al 19 penalty's gegeven in de wedstrijd en daarvan zijn er 13 gescoord. Het percentage succesvolle penalty's ligt daarmee op 68,%. Alleen op het WK in Zuid-Afrika van 2010 werden er nog minder strafschoppen benut, namelijk 9 van de 15 (60%). Op de World Cup van de Verenigde Staten in 1994 werden alle 15 penalty's gescoord en ook op de wereldkampioenschappen van 1970 en 1966 was alles vanaf elf meter raak.

Louis van Gaal huurde volleybalcoach Peter Murphy in om de wetenschap los te laten op strafschoppen. "Ik vind het geen loterij", zegt Kwakman over de penaltyreeks op een wereldtoernooi. "Penalty's zijn niet te trainen. Ik trapte zonder druk 45 van 50 penalty's raak, maar toen ik met AZ de kwartfinale speelde voor de beker miste ik", vertelt Boussatta.

"Penalty's zijn zeker wel te trainen", pleit Waterreus. "Ik speelde met Ruud van Nistelrooij en hij nam na elke training penalty's. Ik heb nog nooit een penalty van hem gepakt, maar ik heb wel zien missen. De handeling valt te trainen en dat is de basis. Alleen de druk is niet na te bootsen."

"Je kan oefenen wat je wil, maar uiteindelijk gaat het om de druk", zegt Boussatta. "Dat zou betekenen dat wij (Oranje) minder goed met druk om kunnen gaan dan de Argentijnen", beargumenteert Waterreus. "Voor mij voelde het alsof Nederland de verlenging door wilde komen, omdat ze dachten 'die penalty's winnen we toch we", aldus Kwakman.

Virgil van Dijk nam opvallend genoeg de eerste penalty tegen Argentinië. "Ik weet niet waarom Van Dijk als eerste achter de bal ging staan. Zou dat misschien te maken hebben met de kritiek van Van Gaal? Ik weet het niet, maar dat was mijn gevoel", zegt Waterreus over de penaltyreeks van Oranje afgelopen vrijdagavond. "Ik vind dat de beste penaltynemer als eerste moet. Kijk naar Brazilië, Neymar kwam niet eens aan nemen toe. Doodzonde", aldus Kwakman.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie