Sport
EO

Dit is waarom een Saoedische club 200 miljoen per jaar wil betalen voor Ronaldo

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom een Saoedische club 200 miljoen per jaar wil betalen voor Ronaldo

De voetbalwereld reageert vol ongeloof op het bericht dat Cristiano Ronaldo op het punt zou staan een contract van 200 miljoen euro per jaar te tekenen in Saoedi-Arabië. Toch is de deal vanuit het Arabische perspectief ook goed te verklaren, zeggen sporthistoricus Jurryt van de Vooren en sportmarketeer Chris Woerts in Geld of je Leven. "Deze deal heeft zeker niet alleen met sport te maken."

Tweehonderd miljoen per jaar voor Ronaldo: is dat een goede investering?

Als de deal doorgaat, is de Portugese stervoetballer in één klap de best betaalde atleet ter wereld. Maar waarom is de Saoedische club Al Nassr bereid zo diep in de buidel te tasten?

"Het zal niet alleen om de club gaan", zegt sporthistoricus Van de Vooren. "Ik vermoed dat hier sprake is van een mix van rationele en irrationele beslissingen. Rationeel een soort verdienmodel waarbij je hoopt dat als je ergens een krankzinnig bedrag voor uitgeeft, dat je er nog een krankzinniger bedrag voor terugkrijgt. Waaronder het idee van Saoedi-Arabië om het WK voetbal van 2030 binnen te halen. En irrationeel zijn het gewoon mensen met heel veel geld, en een nog groter ego."

Toerisme

Het is maar de vraag of de voetbalclub het bedrag ooit terug kan verdienen, zegt sportmarketeer Chris Woerts. "Het wordt allemaal door de overheid gefinancierd. Ze betalen salaris, maar ook voor zijn imagorechten en portrechten. Ze gaan hem ook gebruiken voor allerlei reclamedoeleinden, als een soort ambassadeur van de natie."

Saoedi-Arabië wil zich in de toekomst openen voor de toeristische markt, zegt hij. "In 2026 organiseren ze de Olympische Spelen van Azië. Daar investeren ze 500 miljoen in. Zij zien sport als een katalysator voor toerisme in eigen land."

Sport en politiek

Volgens Van de Vooren maakt de deal heel duidelijk dat voetbal veel meer is dan alleen sport. "Dit is gewoon pure geopolitiek. Dus mocht de FIFA nog eens een opmerking maken dat sport en politiek niks met elkaar te maken hebben, kunnen we langdurig lachen. De organisatie van voetbal wordt steeds meer onderdeel van een groot politiek en economisch spel."

Daar sluit Woerts zich bij aan. "Politiek en sport zijn altijd met elkaar verweven."

Ster advertentie
Ster advertentie