Sport

Zo spreek je 'Getafe' uit
BNNVARA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo spreek je 'Getafe' uit

Ajax speelt vanavond in de Europa League tegen Getafe. Een goede, maar keiharde ploeg uit een voorstad van Madrid. Op de redactie bij B.V.S.C. ontstond enige verwarring over deze goede maar ook keiharde ploeg uit een voorstad van Madrid. Want, hoe spreek je in godsnaam deze naam uit?

Bij twijfel zoekt men raad en dan kom je al gauw uit bij orakel, journalist, schrijver en kenner van het Spaanse voetbal, Edwin Winkels.

Als er in het Spaans na een 'g' een 'e' volgt, wordt de 'g' als een harde 'g' uitgesproken, zoals in 'gratis' bijvoorbeeld of 'Groningen'. Het Catalaans gooit nog wel eens roet in het eten want daarbij is de uitspraak weer wat anders, dus Winkels snapt de verwarring wel: "Maar ik dacht, Getafe is zo makkelijk, dus ik dacht, waarom moeten we het dan zo moeilijk gaan maken? En van Getafe bestaat zelfs geen Catalaanse versie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Weinig historie, geen prijzen en nu in de Europa League

Getafe staat bekend als een keiharde, fysieke ploeg. Winkels: "het is een vrij nieuwe club, in de jaren 20 ooit opgericht, daarna toch weer weggevallen. In jaren '80 opnieuw opgericht en daarna langzaam tot de top doorgedrongen vanaf het begin van deze eeuw. Onder een nieuwe eigenaar en een nieuw bestuurd kwamen ze langzaam in de primera division terecht."

En inmiddels doen ze het "belachelijk goed" vertelt Winkels. "Voor Spanje is het uitzonderlijk dat een ploeg die zo weinig bekendheid heeft, zo weinig historie, geen prijzen, dat die nu in de Europa League nu verder gaan. En vooral dat ze derde staan achter Barcelona en Madrid."

Getafe-Ajax en AZ-LASK Linz zijn beide live te volgen bij Langs de Lijn en Omstreken van NPO Radio 1.

Meer van B.V.S.C.?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie