Sport
AVROTROS

Marc de Hond gaf partner Remona een vliegende start in het rouwproces

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Marc de Hond gaf partner Remona een vliegende start in het rouwproces

Maar liefst zeven medailles voegt Nederland toe aan het totaal op de tweede dag van de Paralympische Spelen. Roos Oosterbaan ontvangt ‘s nachts in Miss Paralympics Remona de Hond-Fransen, oud-atlete en weduwe van Marc de Hond.

Miss Paralympics

Marc de Hond kennen we als theatermaker, schrijver, rolstoelbasketballer en nog veel meer. Hij overleed vorig jaar na een slepend gevecht tegen kanker. Sinds 2011 had hij een relatie met de meerkampster. Al vroeg in aanloop naar de Spelen waren Remona en Marc bezig om naar Tokio te gaan. Hij zou daar voor de NOS gaan werken. "We waren van plan om met het hele gezin die kant op te gaan. Het heeft niet zo mogen zijn."

'Het was niet gek als er ineens een been lag'

Remona en Marc leerden elkaar op Papendal kennen. "Ik liep bezweet terug naar mijn kamer na een zware training toen Marc druk bezig was met stoelen in een auto tillen. Hij vroeg aan me welke sport ik deed. Ik was ook heel nieuwsgierig naar hem. Ik wist niets van rolstoelbasketbal en was de eerste training die ik zag zó onder de indruk. Wat gaat het er hard aan toe. Heel gaaf om te zien."

Op Papendal trainen olympische en paralympische atleten door elkaar. De Hond-Fransen zag de paralympiërs geregeld. "Atleten als Kenny van Weeghel en Marlou van Rhijn. De protheses lagen op de baan. Het was niet gek als er ineens een been lag. Als fysiotherapeut kom ik ook in aanraking met mensen met een beperking. Ze zijn niet zielig, sporten hard en willen alles eruit halen."

Quote

De protheses lagen op de baan

Oud-atlete Remona de Hond - Fransen

Volgens Remona kon Marc erg aanwezig zijn op het veld, maar was hij zeker niet de beste speler. Hij had een verbindende rol binnen het team. Hij zweepte de boel op, want er moest hard gewerkt worden. "Hij wist dat hij niet de allerbeste speler was. Toch was Marc denk ik liever basketballer gebleven dan dat hij commentator werd."

Vertrouwen in de toekomst

Zelf behaalde ze op de meerkamp brons op het EK in 2011 en werd ze Nederlands kampioen hoogspringen. "Ik heb niet alles eruit gehaald wat erin zat. De Olympische Spelen van 2012 had ik bijvoorbeeld moeten halen. Toen dat niet lukte zat ik er mentaal doorheen." Marc de Hond zei daarover: "We waren op vakantie tijdens die Spelen en ze wilde er niets van zien."

In zijn laatste weken heeft Marc veel georganiseerd en met mensen gepraat. Het gaf Remona vertrouwen voor de toekomst. "Hij deed dat om het geheel af te ronden, om het voor mij makkelijker te maken. Toen we twee maanden voor zijn dood hoorden dat hij niet meer beter ging worden, ging bij ons de knop om. Hij wist dat het niet meer om hem draaide maar om mij en de kinderen. Het gaf me een vliegende start in het rouwproces." Ze sluit af: "We missen hem heel erg."

Paralympisch Audiomuseum

Het rolstoelbasketbalcommentaar van Marc de Hond wordt toegevoegd aan het Paralympisch Audiomuseum. In de krochten van het archief is een fragment gevonden waarin ook presentatrice Roos Oosterbaan voorkomt. "Hij vond commentaar geven zo leuk om te doen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie