Sport
BNNVARA

Michael Boogerd: 'Ik kan mijn zoon dopinggebruik niet verbieden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Michael Boogerd: 'Ik kan mijn zoon dopinggebruik niet verbieden'

Oud-wielrenner Michael Boogerd behaalde prachtige overwinningen in de Tour de France, maar na zijn sportcarrière was daar het ‘zwarte gat’ en bekende hij zijn dopinggebruik. In De Nieuws BV blikt hij terug op zijn sportcarrière.

Wielrenner worden, als kleine jongen wist Michael Boogerd niet of het zou lukken, maar hij wilde het wel. Hij groeide ermee op, als tweejarig jongetje ging hij mee om te kijken bij de wedstrijden van zijn vijf jaar oudere broer. "Zodra ik kon fietsen speelde ik wielrennertje. Ik wist altijd dat ik graag wielrenner wilde worden, maar of dat gaat lukken weet je natuurlijk nooit."

Trots en doping

Boogerd is trots op wat hij heeft bereikt in zijn sportcarrière. Dat klinkt misschien gek, want in 2013 bekende Boogerd dat hij van 1997 tot het einde van zijn wielercarrière in 2007 gebruik maakte van epo, bloedtransfusies en cortisonen. "Ik heb wel eens gedacht, ik wil stoppen. Zo wil ik geen sport beoefenen. Maar door mee te gaan kon ik mijn sport wel blijven doen."

Thomas Dekker

De bekentenis van zijn doping gebruik kwam ook doordat Thomas Dekker openlijk sprak over zijn eigen dopinggebruik, zwijgen maakte het daardoor lastig. Daar kwam nog een teleurstelling bij toen Dekker in 2016 zijn biografie publiceerde waarin hij geen blad voor de mond nam. Onthullingen over samen doping gebruiken, samen feesten en bezoekjes aan de hoeren werden uitgebreid besproken.

Boogerd is nog steeds boos. "Dit kan ik hem niet vergeven, hij had me vooraf kunnen bellen. Dan had hij me kunnen waarschuwen wat er ging gebeuren. Ik neem het hem behoorlijk kwalijk dat dingen opgeblazen zijn. Ik zou wel eens normaal een gesprek met hem willen hebben."

Het 'zwarte gat'

Na zijn carrière belandde Boogerd in het befaamde 'zwarte gat', daar kwam in die tijd ook een scheiding bij. "Ik wist helemaal niet wat ik met mezelf aan moest. Iedere dag was in principe hetzelfde, het was makkelijk. Je leefde naar bepaalde dingen toe en toen ik stopte met fietsen viel die spanning weg."

Hij zocht hulp, maar of het hielp, daar twijfelt Boogerd over. "Ik praatte met die beste mevrouw, maar het was niet dat zij dingen aandroeg om me beter te laten voelen. Ik moest structuur in mijn leven zoeken, maar dat vond ik lastig."

De eerste keer dat Boogerd beter in zijn vel zat was tijdens zijn deelname aan Sterren Dansen op het IJs. "Ik voelde me gelijk weer prof-sporter." Gedurende het programma was Darya Nucci de danspartner van Boogerd en ook buiten de programma brak het ijs. De twee kregen een relatie en hebben sinds 2012 een dochtertje samen.

Het lang sportinterview met Michael Boogerd

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie