Sport
NOS

Go Ahead verliest voor het eerst sinds januari in Adelaarshorst: 'Code gekraakt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Go Ahead verliest voor het eerst sinds januari in Adelaarshorst: 'Code gekraakt'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden van het weekend. Deze week: FC Twente bezorgt Go Ahead Eagles de eerste thuisnederlaag (1-3) sinds eind januari. "De code is gekraakt." Voetbaltrainer Alfons Groenendijk is aangeschoven in de studio om erover mee te praten.

Onder leiding van trainer Joseph Oosting staat FC Twente na veertien wedstrijden op de vierde plaats in de eredivisie. Alfons Groenendijk is verrast dat Oosting, in de zomerstop overgekomen van RKC Waalwijk, het zo goed doet in zijn eerste seizoen in Enschede. "Hij heeft het goed gedaan bij RKC, maar dit is een stap hoger", vertelt hij.

Zijn verklaring? "Hij blijft heel dicht bij zichzelf. Ik zie 'm geen gekke dingen doen, het is een normale vent. Hij straalt rust uit en weet de spelers te raken in de kleedkamer." Dat FC Twente zondagmiddag in de Adelaarshorst met 1-3 won van de nummer vijf van de ranglijst, vindt Groenendijk knap. "Winnen bij Go Ahead, dat is maar weinigen gegeven."

Quote

Winnen bij Go Ahead, dat is maar weinigen gegeven

Alfons Groenendijk over de zege van FC Twente (1-3) in de Adelaarshorst

Data-analist Frouws beaamt dat. "Dat komt niet vaak voor. De laatste keer dat Go Ahead thuis verloor, was in januari. Toen was AZ daar met 1-4 te sterk. Sindsdien: dertien wedstrijden op rij ongeslagen in eigen huis. Echt een hele knappe prestatie, wat ze daar laten zien. Maar vandaag werd de code gekraakt door Twente."

'Play-offs halen zou geweldige prestatie zijn'

Go Ahead Eagles bezet momenteel dus de vijfde plaats in de eredivisie, met 22 punten uit veertien wedstrijden. Groenendijk gelooft niet dat Go Ahead aan het eind van het seizoen zo hoog zal staan. Maar het linkerrijtje, dat moet volgens de voetbaltrainer te doen zijn. "Een zevende of achtste plek, misschien wel meedoen aan de play-offs, dat zou een geweldige prestatie zijn. Maar dan moet het nog iets beter in uitwedstrijden."

Go Ahead Eagles is een terughoudende ploeg. Frouws: "Het grappige is: ze spelen heel goed, maar dat komt vooral omdat ze het spel overlaten aan de ander. In alle wedstrijden van dit seizoen hadden ze minder balbezit dan de tegenstander - behalve vandaag tegen FC Twente. Want ze keken na een minuut al tegen een achterstand aan, dus toen moesten ze wel."

Gevolg: Go Ahead had een balbezit van zestig procent. Dat was even wennen voor de doorgaans zo terughoudende ploeg, vertelt Frouws. "In de eerste helft kwamen ze amper in de buurt van het doel van Twente en hadden ze maar drie schoten."

De tweede helft ging al veel beter, zag Frouws. "Na rust kwamen ze tot veel meer schoten. Ik kan me voorstellen dat trainer René Hake de rust nodig had om het eventjes neer te zetten." Grappend: "Zo van: jongens, nu hebben wij de bal - dit moeten wij ermee gaan doen."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie