Sport
NOS

'Gat van tien punten overbruggen is niet onmogelijk'

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Gat van tien punten overbruggen is niet onmogelijk'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden van het weekend. Vandaag: de zege van PSV in de topper tegen Feyenoord (1-2). De Eindhovense ploeg is ook na veertien duels nog ongeslagen in de eredivisie en heeft zich met nog drie wedstrijden te gaan gekroond tot winterkampioen. Voetbaltrainer Alfons Groenendijk is aangeschoven in de studio om erover mee te praten.

Vooropgesteld: de belangen van de topper maakten dat het een spannend duel was, maar van goed voetbal was geen sprake. Frouws wijst op het hanteren van een hoge druk, een specialiteit van beide teams. "Daardoor zag je dat er veel passes mislukten en dat het slordig was", zegt hij. "Maar je zou kunnen zeggen dat dat juist een kwaliteit van beide ploegen is - daardoor zag het er chaotisch uit."

Groenendijk is het niet helemaal eens met het perspectief van Frouws. Inderdaad, druk zetten kunnen PSV en Feyenoord goed. Dat vindt hij ook. Maar in zijn ogen moeten topploegen "in staat zijn zich daar beter onderuit te voetballen".

Quote

Topploegen moeten in staat zijn om zich daar beter onderuit te voetballen

Alfons Groenendijk over balverlies veroorzaakt door hoge druk

Vooral de nauwkeurigheid van PSV had flink te lijden onder de hoge druk van Feyenoord, vertelt Frouws. "Dat zie je terug in de statistieken. Bijvoorbeeld de nauwkeurigheid van de passes: 73 procent maar", zegt Frouws. "In alle andere wedstrijden in de competitie lag dat ruim boven de tachtig procent."

Extra wapen

Frouws zag dat ook terug in het balbezit: "41 procent voor PSV. Tegen Ajax haalden ze een percentage van 54 procent, in alle andere wedstrijden lag dat boven de zestig procent", legt hij uit. "Het zijn een hoop getallen. Het is extra knap dat ze een extra wapen hebben: snelle jongens op de counters."

De statistieken van Frouws matchen overigens niet met de wedstrijdbelevenis van Groenendijk. "PSV oogde dreigender en gevaarlijker", reageert de voetbaltrainer. "Ik had steeds het gevoel dat PSV eerder in staat zou zijn om een goal te maken, vooral vanwege de individuele kwaliteiten."

Die goal kwam er na ruim een uur spelen via Ismael Saibari. De 22-jarige middenvelder moet normaal gesproken genoegen nemen met invalbeurten, maar startte tegen Feyenoord in de basis. De goal kwam niet tot stand door individuele klasse, maar door een fout van Lutsharel Geertruida.

Groenendijk vindt de verdediger van Feyenoord een schim van de speler die hij afgelopen seizoen in het kampioensjaar was. "Hij zag natuurlijk een droomtransfer naar RB Leipzig afketsen, vlak voor de competitie begon. Hij was in grote lijnen akkoord, maar het ging niet door. Wat doet dat met een speler? Ik weet het niet. Het kan allemaal meespelen in het mindere Feyenoord van dit seizoen."

Onoverbrugbaar puntenverschil?

Feyenoord-coach Arne Slot vertelde na afloop tegenover verslaggever Joep Schreuder dat hij zijn pijlen na de nederlaag richt op de tweede plek in de eredivisie, die aan het einde van het seizoen tegenwoordig directe plaatsing voor de Champions League oplevert. Het gat van tien punten met de koploper is te groot, beredeneert Slot.

Volgens data-analist Frouws valt dat overigens wel mee. Het puntenverschil is niet onoverbrugbaar, zegt hij, wijzend op de seizoenen 2011/12 en 2012/13. Beide keren werd Ajax kampioen na zo'n groot verschil op de koploper. "Je kunt je vraagtekens zetten bij de kwaliteit van de koplopers van toen ten opzichte van het PSV van nu. Om het maar even aan te geven: het is weleens eerder gebeurd."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie